Látványosság

2023.07.10. 19:00

Hallépcsőt építenek a városközpontban

Forrás:  Körösök Vízügyi Igazgatósága

Ciucur Losonczi Antonius

Ülésezett a Körösök Vízügyi Igazgatóság műszaki-gazdasági bizottsága, és a testület pozitívan véleményezett egy újabb vízügyi beruházást Nagyvárad városközpontjában. Ennek megfelelően a jobb parton, a Szent László híd előtt és után, kumulatív 212 méter hosszan partrendezési munkálatokat végeznek, valamint promenádot alakítanak ki és egy hallépcsőt építenek. Első ütemben megerősítik a támfalakat és 87 méter hosszan, a hídtól felfelé, egy 2,5 méter széles korzót létesítenek. Ezt követően, a második szakaszban, a hídtól lefelé, 125 méter hosszan folytatódnak a hidrotechnikai munkák, és egy 50 méter hosszú hallépcsőt alakítanak ki megfigyelőablakokkal. Pásztor Sándor igazgató azt nyilatkozta, hogy a kivitelezésre a tenderpályázatot a következő napokban írhatják ki, a munkálatok pedig az év végéig elkezdődhetnek. A projekt értéke 11,7 millió lej, a megvalósítási időszak 18 hónap.

A halak életciklusához hozzátartozik a vándorlás, hiszen megfelelő táplálékot, telelőt, valamint szaporodási helyet keresnek maguknak. Az ember azonban számos célból (árvízvédelem, áramtermelés, vízvisszatartás vagy éppen az öntözés) kénytelen volt különböző objektumokat építeni, amelyek nemcsak útban vannak a halaknak, de helyenként a vízszintkülönbséget úgy megemelik, hogy az a vízi élőlények számára már leküzdhetetlen. A megoldást a hallépcsők vagy halátjárók jelentik, melyek segítségével el tudnak jutni a halak azokra a helyekre, amelyek az életciklusukhoz feltétlenül szükségesek. Különböző típusú halátjárók léteznek amúgy, a természetközeliek és a mesterségesek, és érdekes módon utóbbiak gyakran vonzóbbak a halak számára, mint a természetes verziók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában