Beszámoló

2023.07.27. 14:22

Bemutatták Aniszi Kálmán kötetét

Aniszi Kálmánnal találkozhattak az érdeklődők szerdán délután a nagyváradi Színészmúzeumban (Pavel utca 10. szám), abból az alkalomból, hogy a Bihar megyei származású író, közíró, újságíró megjelentette Vigyázva az ingoványon című könyvét.

Pap István

Az idén nyolcvannégy éves Aniszi Kálmán író, újságíró, szerkesztő, nyugalmazott egyetemi oktató mesélt életéről szerda délután a váradi Színészmúzeumban megjelent egyébként kevés számú hallgatóságnak. A vendég beszélgetőtársa Dénes László, a Várad folyóirat felelős szerkesztője volt, akinek felvetésére Aniszi Kálmán a beszélgetés legelején etikum és politikum viszonyáról beszélt. Kifejtette, hogy vannak politikai gyakorlatok, amelyekben az etikum jelentősebb szerepet játszik, tehát erkölcsi szempontokat is figyelembe vesznek, és annak alapján döntenek bizonyos kérdésekben, vannak viszont olyan politikai gyakorlatok is, ahol a politikának és az etikának semmi köze nincs egymáshoz. Idézte Helvetius francia filozófus gondolatát, miszerint minden emberi cselekvés végső motivációja az érdek. Fontos azonban kiemelni a különbséget a jó, szükségszerű, közösségi érdek, illetve az önös érdek között. „Az ember gyakorlatilag mindig saját érdekérvényesítése mentén cselekszik, ez nem baj addig, amíg másoknak a jogos érdekeibe nem tapos bele. A politika és az erkölcs párhuzamosan jelen van legtöbbször ellentmondás formájában, ritka eset az, amikor a politikum és az etikum kéz a kézben jár” – fogalmazott Aniszi Kálmán, aki ezt követően a beszélgetőtárs kérdéseire válaszolva felelevenítette életútját, megosztva hallgatóságával számos érdekes élettapasztalatát. Szót ejtett tanulmányairól, egyetemi éveiről, a doktorátus megszerzésének viszontagságairól. Elmesélte, hogy filozófiai doktori disszertációját már 1980-ban megvédte, de a doktori oklevelet csak hosszas huzavona után, 1982-ben kapta meg. Aniszi Kálmán az általa felelevenített történetekkel rávilágított a román kommunista rendszer közállapotaira és közgondolkozására, valamint abszurd működési mechanizmusaira. Felelevenítette továbbá magyarországi áttelepedésének a körülményeit, szólt skandináviai kapcsolatairól, illetve beszélt a Várad folyóiratban korábban megjelent írásairól is.

Mivel magáról a Vigyázva az ingoványon című könyvről kevés szó esett, ezért itt említjük meg, hogy a kötet négy részre oszlik: az első részben Aniszi Kálmán novelláit olvashatjuk, a második és a harmadik rész a művészetről szóló, illetve politika és etika összefüggéseit vizsgáló esszéket tartalmazza, a negyedik részben pedig a többek között Cs. Gyimesi Évával, Sinkovits Imrével, Egyed Ákossal és Czine Mihállyal készített interjúk olvashatók. Az eseményen közreműködött Meleg Vilmos színművész, a Színészmúzeum házigazdája, aki részleteket olvasott fel Bertha Zoltán irodalomtörténésznek Aniszi Kálmán munkásságát méltató írásából, illetve felolvasta Aniszi Kálmán egyik novelláját is. A találkozó végén a szerző dedikálta köteteit az érdeklődőknek.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában