Koncert

2023.06.05. 16:10

Egyház- és komolyzenei fesztivált tartanak

A Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház felújítási munkálatainak befejezése alkalmából egyház- és komolyzenei fesztivált szervez a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség június 6-án, kedden és 11-én, vasárnap, 19 órakor.

Forrás: Illusztráció

Fotó: romkat.ro

Erdon-összeállítás

A keddi programban szerepel Michael Haydn Te Deum MH 28, Michael Haydn Qui sedes, Domine MH 444, Wolfgang Amadeus Mozart Laudate Dominum KV 339, Johann Sebastian Bach g-moll Fantázia BWV 542, Francis Poulenc g-moll Orgonaverseny FP 93, Liszt FerencAndante religioso S 261a, Charles-Marie Widor Toccata az 5. Orgonaszimfóniából op. 42. no. 1. Közreműködnek: a Michael Haydn Kamarazenekar és a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház Szent László Énekkara (szoprán Kristófi Ágnes, vezényel Alpaslan Ertüngealp és Kristófi János, orgonál Kristófi János, continuo Józsa Domokos).
A vasárnapi műsoron szerepelni fog Liszt Ferenc „Bach” Prelúdium és Fúga S 260, Robert Schumann Asz-dúr Kánon op. 56, Felix Mendelssohn-Bartholdy d-moll Allegro, Korál és Fúga op. posth., Johannes Brahms Herzlich tut mich erfreuen op. 122, Girolamo Frescobaldi Canzona dopo l’Epistola Domenico Zipoli Elevazione, Johann Sebastian Bach d-moll Toccata és Fúga BWV 565, Max Reger Introduktion und Passacaglia in d-Moll. Közreműködnek: orgona Kristófi János és Kristófi László. 
A Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház orgonáját Mária Terézia császárnő adományozta a templomnak, 1777 és 1782 között Fridolin Ferstl bécsi orgonaépítő mester készítette el. Az 1890-es években az Országh orgonaépítő műhely teljesen átépítette, de az új orgonához a három orgonaszekrény közül csak kettőt használtak fel, a mellvéden álló kis szekrény üresen maradt. A székesegyház felszentelésének kétszázadik évfordulóján, 1980-ban a passaui püspökség gyűjtést szervezett az orgona teljes felújítására. Mivel a teljes összeg nem gyűlt össze, 1990-ben az Eisenbarth orgonaépítő cég az Országh által üresen hagyott kis szekrénybe egy neobarokk orgonát készít, amit Hermann Binder nagyszebeni orgonaépítő mester 1991 februárjában épít be. A 2020-ban kezdődött, az Európai Unió támogatásával (Interreg V., RoHu 398) megvalósított restaurálást a gyergyószentmiklósi Vox Humana orgonaépítő cég és a csíkszentsimoni Sándor Péter műhelye végezte. Az üresen maradt kis szekrénybe egy új, olasz reneszánsz stílusú, különálló orgona épült, mely Bors László, újtusnádi orgonaépítő alkotása.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában