Koncert

2023.06.05. 16:10

Egyház- és komolyzenei fesztivált tartanak

A Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház felújítási munkálatainak befejezése alkalmából egyház- és komolyzenei fesztivált szervez a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség június 6-án, kedden és 11-én, vasárnap, 19 órakor.

Forrás: Illusztráció

Fotó: romkat.ro

Erdon-összeállítás

A keddi programban szerepel Michael Haydn Te Deum MH 28, Michael Haydn Qui sedes, Domine MH 444, Wolfgang Amadeus Mozart Laudate Dominum KV 339, Johann Sebastian Bach g-moll Fantázia BWV 542, Francis Poulenc g-moll Orgonaverseny FP 93, Liszt FerencAndante religioso S 261a, Charles-Marie Widor Toccata az 5. Orgonaszimfóniából op. 42. no. 1. Közreműködnek: a Michael Haydn Kamarazenekar és a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház Szent László Énekkara (szoprán Kristófi Ágnes, vezényel Alpaslan Ertüngealp és Kristófi János, orgonál Kristófi János, continuo Józsa Domokos).
A vasárnapi műsoron szerepelni fog Liszt Ferenc „Bach” Prelúdium és Fúga S 260, Robert Schumann Asz-dúr Kánon op. 56, Felix Mendelssohn-Bartholdy d-moll Allegro, Korál és Fúga op. posth., Johannes Brahms Herzlich tut mich erfreuen op. 122, Girolamo Frescobaldi Canzona dopo l’Epistola Domenico Zipoli Elevazione, Johann Sebastian Bach d-moll Toccata és Fúga BWV 565, Max Reger Introduktion und Passacaglia in d-Moll. Közreműködnek: orgona Kristófi János és Kristófi László. 
A Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház orgonáját Mária Terézia császárnő adományozta a templomnak, 1777 és 1782 között Fridolin Ferstl bécsi orgonaépítő mester készítette el. Az 1890-es években az Országh orgonaépítő műhely teljesen átépítette, de az új orgonához a három orgonaszekrény közül csak kettőt használtak fel, a mellvéden álló kis szekrény üresen maradt. A székesegyház felszentelésének kétszázadik évfordulóján, 1980-ban a passaui püspökség gyűjtést szervezett az orgona teljes felújítására. Mivel a teljes összeg nem gyűlt össze, 1990-ben az Eisenbarth orgonaépítő cég az Országh által üresen hagyott kis szekrénybe egy neobarokk orgonát készít, amit Hermann Binder nagyszebeni orgonaépítő mester 1991 februárjában épít be. A 2020-ban kezdődött, az Európai Unió támogatásával (Interreg V., RoHu 398) megvalósított restaurálást a gyergyószentmiklósi Vox Humana orgonaépítő cég és a csíkszentsimoni Sándor Péter műhelye végezte. Az üresen maradt kis szekrénybe egy új, olasz reneszánsz stílusú, különálló orgona épült, mely Bors László, újtusnádi orgonaépítő alkotása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában