Bemutatkozás

2023.06.28. 10:23

A székesegyház gyermekkórusa a Szent László Napokon

Tóth Gábor

A Szent Cecília gyermekkórus is bemutatkozott a 11. Szent László Napokon, június 22-én, csütörtökön 17 órakor, a nagyváradi vár M épületében, ahol a házigazda szervező továbbra is a Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület volt.

A nagyváradi római katolikus székesegyház gyermekkórusát Oláh Gabriella kántor vezetésével, billentyűs kíséretével hallhattuk, közreműködött továbbá gitáron Szerafina nővér és hegedűn Oláh Boglárka. A zenészek védőszentjének nevét viselő, jelenlegi formájában 11 tagú leánykar 2014-ben alakult, azóta néhány generációja kiszárnyalt már a nagybetűsebb életbe, de mostani felállásukban azért voltak hűséges, visszatérő fiatalok is, a legifjabbik jelenlegi tag pedig, mint megtudtuk, második osztályos. Zenei gyöngyszem került ezzel az egyórás koncerttel a Szent László Napok kínálatába, a hangzás és lélekjelenlét meghatóan angyali volt. Ahogy a bevezetőben Oláh Gabriella karvezető fogalmazott, ez a közösségi ének türelemre, kitartásra, toleranciára, figyelemre tanítja a gyermekeket. Egyházi, ifjúsági énekeket, népdalokat, gyermekdalokat hallhattunk, összesen 23 darabot, egyórányi terjedelemben, zenetörténeti, műfaji, stiláris, pedagógiai igényességgel válogatva, oly módon, hogy természetesen maguknak a fiatal előadóknak is kedvükre legyen ez a repertoár: Ave égi király híve – Szent László király himnusza (Regis regum civis, ave); 41. zsoltár (a Kájoni-kódexből); Maria Parkinson Ave Maria; Bernadett Farrel Fényedre vár; Tüzed, Uram, Jézus (héber dallam); Szilas Imre Üdvözlégy Mária; Mária, Mária szép virágszál; M. Ramsey Hinni tanits, Uram; Kész a szívem, Istenem (kánon); Hull a szilva a fáról; Madárka, madárka; Tavaszi szél vizet áraszt; Két szál pünkösdrózsa; Kis kece lányom (harmónia: Kozma Gyula); Kaláka – Buba Éneke (Weöres Sándor); A Twist Olivérből Anyácska; Legyetek Jók, ha tudtok; Ringató (francia dallam); Az Erdélyi fejedelem magyar tánca (Stark gyüjtemény); Ungarescha (Paix gyüjtemény); Pajkos tánc (Kájoni kódex); Az úton (Ősi ír áldás); Mily gyönyörűség (133. zsoltár). Szólót énekeltek: Szépkuti Napsugár, Tötös Loretta, ütőhangszeresként is közreműködött még Sas Sofia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában