Szalacsi modell

2023.05.21. 12:15

Nemzetközi fórumon is bemutatkozott Szalacs

Már öt éve ötfrakciós hulladékgyűjtés zajlik Szalacs községben, nemcsak Bihar megyében, hanem nemzetközi szinten is kiemelkedően teljesítve. A ,,szalacsi modellt” Spanyolországban is bemutatták, s már Szlovákiába is meghívást kapott Horváth Béla polgármester.

Szűcs György, Törő Enikő

A környezettudatosság és a rendezettség elvét követve Szalacs községben 2018-ban vezették be az ötfrakciós hulladékgyűjtést, Bihar megyében elsőként. Horváth Béla polgármestertől megtudtuk: az évek során több kampányt indítottak, bevonva a helyi roma közösséget is, azzal a céllal, hogy tudatosítsák az ötfrakciós hulladékgyűjtés fontosságát. Mint elmondta, arra is volt példa, hogy büntetést adtak, amiért valaki nem tartotta be a hulladékgyűjtésre vonatkozó szabályokat, lehetett az a személy önkormányzati alkalmazott, szomszéd, barát, akárki – viszont azóta már mindenki értékeli a rendet és a tisztaságot.  „Úgy gondolom, példaértékű volt és ma is az, ahogy az ötfrakciós hulladékgyűjtés működik nálunk. Megyei és országos szinten is sokan példát vettek rólunk, viszont ehhez szükséges egy jól működő hulladékudvar” – magyarázta a polgármester, akitől megtudtuk azt is: ők maguk is részt vesznek különféle versenyeken, kampányokban, például ezen a héten a nagyméretű hulladékot gyűjtötték a községben a megyei nagytakarítási bajnokságra. 
Áprilisban a község meghívást kapott egy spanyolországi konferenciára, hogy bemutassák a „szalacsi modellt”. A községet Horváth Béla polgármester képviselte, vele együtt részt vett a konferencián az ECO Bihor részéről Pásztai Zoltán, illetve az AVE Bihortól Kovács Zoltán. Október elején Horváth Béla Szlovákiába utazik egy hasonló konferenciára, amit különösen nagy megtiszteltetésnek tart, ugyanis tisztségviselőként hívták meg, holott az efféle konferenciákra főként hulladékgyűjtéssel foglalkozó cégeket, zöld aktivistákat és érdekelt civileket várnak.

Műhelymunka és tapasztalatcsere Spanyolországban

A spanyolországi konferencián Közép-Kelet-Európából egyedüliként a bihari csapat kapott lehetőséget arra, hogy bemutassa eredményeit. Mint már említettük, az AVE Bihor, az ECO Bihor és Szalacs község képviselte csapat az elmúlt öt év tapasztalatait prezentálta a nemzetközi fórumon. A többnapos rendezvényt a spanyolországi Gironában tartották, amit a szakma – jelenleg – a legnívósabb rendezvények között tart számon. Az előadók Svédországból, Hollandiából, Olaszországból, Angliából és természetesen Spanyolországból érkeztek. A Szalacsot bemutató csapat meghívott előadóként vehetett részt a fórumon. 
A háromnapos workshop ideje alatt különböző módszerekkel ismerkedhettek a résztvevők. Az első nap például arról szólt, milyen technológiai lehetőségek és kihívások vannak a mostani piacon. A második nap tematikája a jogi háttereket taglalta, míg csütörtökön már a változásokat, pontosabban a magatartási formákat elemezték az előadók.
A technológiai újítások nagyon szerteágazók, derült ki a fórumon. Itt elsősorban olyan cégek voltak jelen, amelyek a hulladéktároló edények értékesítésében érdekeltek. Kiállították azokat a tárolóedényeket is, amelyeket egy telefonos alkalmazás segítségével lehet kinyitni. Ehhez voltaképpen csak érvényes szerződés, telefonszám, illetve egy nfc-képes (egy olyan kommunikációs protokollkészlet, amely lehetővé teszi két eszköz adatcseréjét, amikor egymás közelében vannak) okostelefon kell. Az alkalmazáson belül különféle adatokat is lekérhet a felhasználó, mint például azt, hogy hány köbméter hulladék hagyja el a háztartását és az milyen módon kerül szétválogatásra, vagy abból hány köbméter lett újrahasznosítva. Számos tárolóedény például napelemmel működik, abból nyer energiát.
Érdemes megjegyezni, hogy a tanácskozás teljes ideje alatt a szervezők csak újrahasznosítható tárgyakat bocsátottak rendelkezésre. Vizet például csak nagy üvegkannákból tölthetett magának a résztvevő, és természetesen csak üveg- vagy papírpohárba. Ugyanígy egyetlen darab műanyagtálcát sem lehetett látni. A rendezvényeken gyakoriak a különféle szórólapok, de ez esetben ezt is elkerülték: jól látható helyeken, például a gyűlésterem bejáratánál levő pannókon vagy pedig a rendezvény honlapján közölték azt, hogy egy-egy cég, ország vagy előadó mikor következik.
A második nap a jogi háttér volt a fókuszban, hiszen, ha a háztartásokból kikerül a szemét a kukákba, akkor annak alapján nagyon sok dolog meghatározható egy adott családról. Például az, hogy milyen üdítőket kedvel, melyik a kedvenc csokimárkája és így tovább. A kérdés fontosságát mi sem jelzi jobban, mint hogy ezek már olyan érzékeny adatokká váltak, melyek adott esetben sértik az európai GDPR-t. Ennek áthidalására egy összetettebb rendszert akarnak kidolgozni, ami sokkal nehezebbé tenné a lakó vagy fogyasztó beazonosítását. 

,,Szalacsi modell”

Az utolsó napot magának az embernek szentelték, aki hatással van a környezetére. Itt jutott szerep a bihariaknak is, akik a „szalacsi modellt” emelték ki. A megyében ugyanis az észak-bihari település volt az első, ahol 2018-ban először vezették be az ötfrakciós szelektív gyűjtést. A magatartás szekcióban tartott előadásuk azt elemezte, hogy milyen összefüggés van gazdagabb, illetve szegényebb települések lakóinak viselkedésformái között. Leegyszerűsítve: egy kevésbé gazdag vidéken is meg lehet honosítani és tanulni a szelektív hulladékgyűjtést. Nemcsak a gazdag vidékek vagy országok privilégiuma a környezettudatos hulladékkezelés. Összességében így nem a gazdasági helyzettől függ az, hogy valaki külön edénybe gyűjti a konzerves dobozt a banánhéjtól, hanem a magatartásától.
Az előadások sorát Luuk Bos holland pszichológus zárta, aki az emberi viselkedést kutatja. Prezentációjában ő is arra utalt, hogy egy olyan világban, ahol az individualizmus az elsődleges, nehéz olyan értékeket mutatni, ahol a közösségek egy cél érdekében mozdulnak. Mert mindenki szeretne környezettudatosnak tetszeni, de a gondolattól a célig hosszú utat kell még bejárni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában