Szoborállítás

2023.05.16. 17:46

Építik a Szent László-szobor talapzatát a nagyváradi várban

Forrás: bihon.ro

Pap István

Megkezdődött Szent László király lovas szobra talapzatának az építése a nagyváradi vár külső udvarán. A szobor a K és a J épületek, illetve a fejedelmi palota nyugati szárnya között fog állni. A helyet úgy választották ki, hogy az a gótikus várfalnak a járószinten megjelölt körvonalain belül a rajzolatnak lehetőleg a geometriai középpontjában legyen, de ne fedje az itt földbe süllyesztett elektromos kábeleket és esővízelvezető-csatornát. A szobortalapzat alapjának mérete 484x165x20 centiméter, maga a talapzat pedig 484x320 centiméter lesz. A talapzat déli oldalára a SANCTVS LADISLAVS REX feliratot vésik fel. Az emlékmű egy vasbetonból készült, mészkőlapokkal burkolt talapzatból és Szent László király bronzból kiöntött lovas szobrából áll majd. Az 5,3 méter magas szobrot Deák Árpád képzőművész tervezte. Az emlékművet Ovidiu Petroman öntötte bronzba a zimándújfalui (Arad megye) Artcast műhelyben. A munkálat költsége mintegy 260.000 euró volt. A váradi önkormányzat vállalta a talapzat megépítésének a költségeit.

Forrás: bihon.ro

Tavaly, amikor a római katolikus püspökség és a váradi önkormányzat közösen meghirdette a szoborállítási projektet, Böcskei László megyés püspök elmondta, hogy a szobor állításának az ötlete 2017-ben, I. László magyar király szentté avatásának 825. évfordulóján született meg. A nagyváradi római katolikus püspök kifejtette, hogy azért választották a várat a szobor helyészínéül, mert az szorosan kapcsolódik Szent László életéhez. Szent királyunk tulajdonképpen itt élt, pártolta a művészeteket, a kultúrát, a jog és a spiritualitás előmozdítója volt, mindezek olyan megvalósítások, melyek rátették az akkori Váradot Európa térképére. „Azzal, hogy ezt a szobrot a nagyváradi várban helyezzük el, még inkább ki akarjuk emelni ezt a helyet, amely annyira fontos egyházmegyénk majdnem ezeréves történelme szempontjából” – fogalmazott akkor a megyés püspök.

Avatóünnepség

Az év második felében fogják felavatni a szobrot, mondta lapunk érdeklődésére válaszolva Böcskei László püspök. „A szobor megáldása nincs még dátumhoz kötve, de valószínű, hogy az év második felében lesz” – fogalmazott. Elmondta, hogy kiöntötték a talapzat beton részeit, amit kőburkolat fog fedni, csakhogy a követ még csak most termelik ki, és ez időbe kerül, ezzel is magyarázható az, hogy a köztéri alkotást az év második felében fogják felavatni. Az időpontról az egyházmegye egyeztet a polgármesteri hivatallal, mert mint Böcskei püspök fogalmazott: „A szándék az, hogy egy olyan napot találjunk, ami mindenkinek megfelel, olyan értelemben, hogy ünnep legyen lehetőleg minél több váradi lakosnak, függetlenül attól, hogy milyen nyelvet beszél vagy milyen valláshoz tartozik. Jó lenne olyan napot találni, amit a hivatalos városvezetés is fel tudna vállalni, elvégre a városalapítóról és a várról van szó.” Maga a szobor egyébként már Nagyváradon van, az önkormányzat raktárában áll darabokban, még nincs összeállítva.

Forrás: bihon.ro

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában