Premier Romániában

2023.04.12. 15:30

Közigazgatási egységek építenek gyorsforgalmi utat

A nagyváradi és az aradi városi, illetve az aradi és a bihari megyei tanácsok együttműködési egyezményt írnak alá a Közúti-infrastruktúrát Kezelő Országos Társasággal (CNAIR) arról, hogy a négy közigazgatási egység építhesse meg az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi utat.

Látványterv

Pap István

Ahhoz, hogy a nagyváradi és az aradi városi önkormányzat, valamint az Arad megyei és a Bihar megyei tanács aláírhassák az együttműködési egyezményt a közút-kezelő társasággal, először a helyi és megyei tanácsok kell ezt jóváhagyják. A nagyváradi helyi tanácsban ez a szerdai azonnali online testületi ülésen történt meg. Florin Birta polgármester a napirendi pont vitáján, részben Adrian Madar szociáldemokrata párti helyi tanácsos kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a szóban forgó egyezmény két dolgot tesz majd lehetővé. Az egyik az, hogy a négy önkormányzat szövetsége visszaszerezheti azt a pénzt, amit a megvalósíthatósági tanulmány és a műszaki tervek elkészítésére elköltött. Nagyvárad 1,9 millió lejjel járult hozzá ezeknek a dokumentációknak az elkészítéséhez, tehát ennyi pénzt kaphat majd vissza uniós forrásból. A polgármester elmondta azt is, hogy ezeket az összegeket a Nagy Infrastrukturális Beruházások Operatív Programjából (POIM) kapják vissza, de ez a finanszírozási lehetőség csak az idei év végéig lesz elérhető, ezért is sürgős mihamarabb elfogadni ezt az egyezményt. A polgármester hangsúlyozta, hogy a kivitelezésre a 2021-2027 közötti költségvetési ciklus Szállításügyi Operatív Programjából szereznek majd anyagi támogatást. 
A másik dolog, amit ez az egyezmény lehetővé tesz, az, hogy az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi utat nem a CNAIR, hanem a négy önkormányzat fogja megvalósítani. „Ez országos premier” – fogalmazott a polgármester, hiszen az országban eddig még nem történt meg az, hogy a CNAIR helyett önkormányzatok szövetsége valósítson meg közúti infrastrukturális beruházást. Florin Birta hangot adott azon meggyőződésének is, hogy ez a precedens ragadós lesz, és az országban más önkormányzatok is követni fogják az aradiak és a bihariak példáját. Hozzátette, hogy egyelőre nincs letisztázva az, hogy az uniós pályázat hogyan fog lezajlani, de feltehetőleg a négy önkormányzat közül megbíznak egyet, hogy a többiek nevében is megpályázza a támogatási összegeket. Florin Birta elmondta azt is, hogy anyagilag ez a projekt nem fogja megterhelni a várost, mert mind a dokumentáció elkészítésére, mind pedig a kivitelezésre megszerzik az anyagi forrásokat. Adrian Madar tanácsos jelezte azt is, hogy Nagyváradon már kisajátították a nyomvonalat, az érintett területek az önkormányzat tulajdonába kerültek, és a kártérítési összeg is el van már különítve a kisajátított telektulajdonosok számára, csak épp még nem kapták meg a pénzüket. Erre reagálva Florin Birta jelezte, hogy utána fognak nézni annak, hogy mi történt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában