Tanácsülés

2023.03.30. 17:37

Százmillió lejes kölcsönt vesz fel a megyei tanács

Ciucur Losonczi Antonius

Negyven perc alatt több mint ötven határozati javaslatot fogadott el a megyei önkormányzat képviselő-testületének plénuma a csütörtök délután a megyeháza dísztermében megtartott rendes havi közgyűlésén, melyet Ilie Bolojan elnök távollétében Mircea Mălan alelnök vezetett. Vita egyetlen napirendi pontnál sem alakult ki. Többek közt egyhangúlag átment, hogy a megye 100 millió lejes hitelt vegyen fel olyan befektetéseknek a finanszírozására, melyek például a metropolisz-övezetben található megyei utakkal kapcsolatosak, illetve a Nagyszalonta és Tenke közti 795-ös számú megyei útnak, a Gyalány és Belényes közti 764 L jelű megyei útnak, valamint a Pádis és Ponor-Ék közti 763-as megyei útszakasznak a korszerűsítése, a megyei tanács majdani székhelyének a renoválása, multifunkcionális kulturális központnak az építése Nagyváradon, és intelligens ipari parkoknak a létesítése Élesden, Belényesben, Vaskohszikláson és Margitán. Eldőlt továbbá az is, hogy a megye 1,6 millió lejjel járul hozzá a fugyivásárhelyi, 1,8 millió lejjel a váradszentmártoni és 1,5 millió lejjel a biharszentandrási közkönyvtárnak a renoválásához és bővítéséhez.

 

Jóváhagyta ugyanakkor a képviselő-testület azt is, hogy együttműködési megállapodást kössön a megyei tanács a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal közös közúti infrastrukturális projektek megvalósítása érdekében a váradi agglomerációban. Ezek közül a legjelentősebb a leendő gyorsforgalmi utat Várad központjával összekötő beruházás, mely a Mester/Meșteșugarilor, a Lăpuşului, az Oneştilor, a Körös/ Tudor Vladimirescu és a Vitéz/Decebal utcákat érinti; Hegyközpályi község összekötése a Borsi úttal az Oncsa-telepen és a Soarelul lakónegyeden, valamint az Üzem/Uzinelor utcán keresztül; a nagyváradi körgyűrű bezárása, azaz a még hiányzó északi rész megépítése; az épülő új, Szentmártont Nagyváraddal összekötő út meghosszabbítása Váradon a Hunyadi János út felé; a szintén készülő metropolisz-övezeti elkerülő úthoz való csatlakoztatás az Apáti/Apateului úton és Váradcsehin keresztül. Ennél az előterjesztésnél Borsi Imre Lóránt RMDSZ-es frakcióvezető jelezte, hogy a mandátum elején ő javasolta azt, hogy előbb fejezzék be északon a váradi körgyűrűt, és csak ezután beszéljenek metropolisz-körgyűrűről.

Tizennégy tervezet arról szólt, hogy a testület engedélyezze menetrend szerinti távolsági buszjáratoknak az üzemeltetést azon vállalkozások számukra, amelyek korábban ezt a jogot versenytárgyaláson elnyerték, illetve az általuk alkalmazott tarifák is jóvá lettek hagyva. Egyszerű többséggel átment még a diófási pszichiátriai kórház, a Bihar Megyei Őrző-Védő Kft. és a Körösvidéki Múzeum módosított szervezeti diagrammja és működési szabályzata is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában