Programajánló

2023.02.07. 13:36

Ady és Léda szerelméről a múzeumban

Forrás: Facebook/Muzeul Țării Crișurilor

Két múzeumpedagógiai programmal ünnepli a tavasz közeledtét a nagyváradi Körösvidéki Múzeum. A Dragobete alkalmából műhelyfoglalkozásokat szerveznek, melyeken a magyar és a román irodalom két közismert szerelmespárjának (Ady Endrének és Diósyné Brüll Adélnak, vagyis Lédának, illetve Mihai Eminescunak és Veronica Miclének) a kapcsolatára fókuszálnak. Ennek megfelelően február 21-én és 22-én, kedden és szerdán 9–10.45, illetve 11–12.45 óra között az Ady Endre Emlékmúzeumban a diákok meghallgathatnak egy rövid ismertetőt Ady és Léda szerelméről, szerelmesleveleket írhatnak és kirakhatják puzzle-ból az említett pár portréját. A műhelytevékenységen való részvétel díja, mely az idegenvezetést is magába foglalja, 20 lej, a célcsoportot a II–VIII. osztályos gyermekek jelentik. Ugyanez történik február 23-án és 24-én, csütörtökön és pénteken a Iosif Vulcan Emlékmúzeumban, azzal a különbséggel, hogy ott Mihai Eminescu és Veronica Micle viszonyára fókuszálnak.

Ugyanakkor február 21-től 24-ig, 9–11, 11–13 és 13–15 óra között a Körösvidéki Múzeum székhelyén márciuskák készülnek textilanyagokból, kerámiából és mézeskalácsból, Bihar megyei kézművesek – Maria Boros, Ana Florea és Ágoston Annamária – irányításával. Részvételi díj szintén 20 lej (mely magába foglal egy idegenvezetést is az állandó néprajzi kiállításon), az óvodai középcsoportos gyerekek jelentik a várt látogatók legalsó korosztályát.

Február 21-től 24-ig, 9.30–10.30 és 11–12 óra közt március 1-jei üdvözlőkártyákat készíthetnek 0–IV. osztályos gyermekek a nagymamáiknak és az anyukáiknak, ebben az esetben is 20 lej a részvételi díj.

A felsorolt tevékenységekre február 7–17. közt lehet feliratkozni, a 0259/706-101-es telefonszámon, 9–15.30 óra közt. Együttműködő partnerek: Bihar Megyei tanács, Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, Bihar Megyei Főtanfelügyelőség, Aurel Lazăr Elméleti líceum, A Múzeum Barátai Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában