Segítségnyújtás

2023.01.31. 08:27

Számos szociális intézményt és programot működtet a DASO

A Nagyváradi Szociális Ellátási Igazgatóság (DASO) a különböző segélyek és juttatások kifizetése mellett számos intézményt és szolgáltatást tart fenn a rászorulók megsegítésére.

Forrás: DASO

Pap István

A DASO által működtetett talán legjelentősebb intézmény a nagyváradi bölcsőde, amely tizenöt helyszínen összesen 710 gyereket tud befogadni. Anca Grama, a DASO igazgatója az intézmény csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatóján elmondta, hogy sajnos minden évben több igénylés érkezik hozzájuk, mint ahány bölcsődei hely van, de ezen a problémán enyhíteni fog az, hogy már épül Váradszőllősön a nagy, 110 férőhelyes bölcsőde, illetve az Aluminei utcán a kicsi, 48 férőhelyes, melyek már remélhetőleg idén ősztől megnyitják kapuikat. Ugyanakkor várhatóan a metropolisz-övezetben is épülnek majd bölcsődék, ami szintén a váradira nehezedő nyomáson fog enyhíteni. Az igazgató szót ejtett a Traian Lalescu utcán működő napközi otthonról, ahol csonka családok gyermekeinek biztosítanak iskola utáni foglalkozásokat, jelenleg 65 iskolás korú gyerek jár ide. A Gutenberg utcai éjjeli menedékhelyet is a DASO működteti: itt 71 hely van, a menedékhelyet nyáron kevesebb, télen több személy veszi igénybe. Az ide betérő hajléktalanok ruhát, meleg ételt kapnak és van lehetőségük zuhanyozni is, ugyanakkor lelki tanácsadásban is részesülnek, illetve segítenek nekik megszerezni a személyi okmányokat, és az itteni munkatársak a munkahelykeresésben is segítenek nekik. 2002-ben összesen 187 személy tért be a nagyváradi éjjeli menedékhelyre. A Dignitas szociális központba tanulmányaikat befejezett árva fiúkat fogadnak be, akiknek segítenek munkát találni, illetve önálló életet élni. Jelenleg húsz fiatal él itt. Az intézmény tartja a kapcsolatot azokkal is, akik elhagyták a központot, de vannak olyanok is, akik visszatértek. Mint Anca Grama elmondta, eseteként évekbe telik, míg sikerül ezeket a fiatalokat önálló életre nevelni. Nagyon kedvelt az idősek körében a városban működő négy szociális multifunkcionális központ, hiszen a nyugdíjasok itt tölthetik el szabadidejüket, de az elmúlt évben ezeken a helyszíneken népszámlálási központokként működtek, a négy helyszínen körülbelül tízezer ember töltötte ki a nyomtatványt. Grama említést tett az iskolákban működő fogászati rendelőkről is, ahol összesen tizenhárom orvos és asszisztenseik várják a diákokat. Ez a szolgáltatás ingyenes és nem csak az adott iskola diákjai vehetik igénybe.

Programok

A DASO ingyenes pszichológiai tanácsadást nyújt gyerekeknek és felnőtteknek, tájékoztatott Anca Grama. Elárulta, hogy a tavaly a járványidőszak után meglehetősen sok gyerek nem akart visszatérni a jelenléti oktatáshoz, ezért sok szülő kérte a DASO pszichológusainak a segítségét. „Az idén még jobban szeretnénk népszerűsíteni ezt a szolgáltatásunkat” – jegyezte meg az igazgató. Az „Otthon egyedül kampány” sikeres volt a tavaly, mondta Grama, ugyanis 2022-ben 430 olyan gyerek sorsát követték figyelemmel, akiknek egyik vagy mindkét szülőjük külföldön dolgozik. Ezeknek a szülőknek egyébként törvényi kötelességük bejelenteni a szociális ellátási igazgatóságnál azt, hogy külföldre mennek dolgozni és a gyermekük itthon marad nagyszülőknél, rokonoknál, ismerősöknél stb. A DASO alapvetően azt követi, hogy az itthon maradt gyerekek járnak-e iskolába, de pszichológiai tanácsadást is nyújtanak, és segítik a kapcsolattartást a gyerek és a szülő, valamint a gyerek és az iskola között. Tavaly egy addig szokatlan programot is szerveztek ezeknek a gyerekeknek: egy vársonkolyosi kirándulásra vitték el őket. A DASO egy másik kampányának a neve „A boldogság illúziója” volt. Ellátogattak öt iskolába, ahol a kábítószerek káros voltáról beszéltek a fiataloknak. A kampány különlegessége volt az a tíz speciális szemüveg, amelyekkel a drogok negatív hatásait lehet érzékeltetni. A diákok körében nagy érdeklődést váltott ki a program, a tervek szerint a DASO az idén minden iskolába el akar jutni ezzel a kampánnyal. A DASO-nak van egy mobil csapata is, amelyik a családon belüli erőszakot elszenvedőkhöz száll ki, de szerencsére tavaly nem történt egyetlen ilyen bejelentés sem. A szociális igazgatóság bonyolítja le az Európai Uniótól érkező élelmiszer-segélyek (POAD program) kiosztását is. Tavaly két alkalommal – májusban és júniusban, valamint decemberben – osztottak ki egyenként 1085 élelmiszercsomagot a szociális segélyben részesülőknek, továbbá a fogyatékkal élőknek.

Célkitűzések

A sajtótájékoztató végén a célkitűzésekről beszélt Anca Grama. Hamarosan megnyitja kapuit a Kolozsvári úti napközi otthon, ahol hatvan 3–18 év közötti gyereket fognak tudni fogadni. Ebben az évben létesítenek két új iskolai fogorvosi rendelőt, az egyiket a Gojdu-líceumban, a másikat pedig a 16. számú általános iskolában. A DASO felmérései azt mutatják, hogy nagy szükség van Nagyváradon otthoni idős gondozásra, ezért az idén arra törekszenek, hogy bevezessék ezt a szolgáltatást. Fejleszteni akarják továbbá az önkéntes tevékenységet, ezért az idén minél több önkéntest szeretnének fogadni különböző projektek és programok lebonyolításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában