Tájékoztató

2023.01.18. 18:49

Számos beruházás fog megvalósulni Biharpüspökiben

Az idei évben megvalósuló beruházásokat emelte ki Nagyvárad 2023. évi költségvetés-tervezetéből Zatykó Gyula, Florin Birta polgármester tanácsadója.

A szerző felvétele

Pap István

Zatykó Gyula szerdai sajtótájékoztatóján ismertette a város idei évi költségvetés-tervezetének sarokszámait: 2,43 milliárd lej képezi a bevételi oldalt, míg a kiadási oldalon 1,28 milliárd lejt tesznek ki a működési költségek, ennyit szán az önkormányzat az idén a polgármesteri hivatal, az annak alárendelt intézmények, valamint az oktatási- és egészségügyi intézmények fenntartására. A kiadási oldal 47 százalékát, 1,15 milliárd lejt tesznek ki a beruházások. 

Zatykó Gyula kiemelte, hogy idén az adók az infláció mértékével, azaz 5-6 százalékkal emelkedtek: az ingatlanadók 5, míg a gépjárműadók 6 százalékkal magasabbak, mint voltak a tavaly. A különböző illetékek nagyobb mértékben emelkedtek, tette hozzá. A polgármesteri tanácsadó kiemelte, hogy egészségügyre az idén 30 százaléknyival több pénzt költ a város, mint a tavaly, a kulturális, a sport- és környezetvédelmi tevékenységeket támogató összeg 92 százalékkal magasabb, mint a tavaly, míg a város saját alárendeltségébe tartozó sportklubok és kulturális intézmények 29 százaléknyival több pénzt kapnak a költségvetésből a tavalyi összegekhez képest. Mint Zatykó Gyula megjegyezte, ez természetes is, hiszen 2022 még a koronavírus járvány jegyében telt el, amikor még nem lehetett pontosan tudni, mennyi sport- és kulturális eseményt lehet megszervezni.

Műszaki igazgatóság

Zatykó Gyula a polgármesteri hivatal három igazgatóságának költségvetés-tervezetét emelte ki szerdai sajtótájékoztatóján. A műszaki igazgatóság idén várhatóan 141,1 millió lejből fog gazdálkodni, ez az igazgatóság felel a parkokért és zöldövezetekért, valamint az utcákért és egyéb infrastrukturális közvagyonért. Zatykó Gyula kiemelte, hogy idén folytatódik Biharpüspökiben a Templomdomb/Rectorului utcai park kialakítása, amire 928 ezer lejt fordít a város. A Petőfi park felújítására kereken egymillió lejt különítettek el, és kisebb összeget irányoztak elő a Kerektó/ Căpşunilor és a Plantelor utcák kereszteződésében tervezett park dokumentációjának elkészítésére is. Az önkormányzat hat öntisztító toalettet szerez be 1,8 millió lejből, melyeket a város parkjaiban fognak kihelyezni. Zatykó Gyula elárulta, hogy évek óta szorgalmazta ezt a beszerzést, mert igény van a létesítményekre.

Útfelújítások

A műszaki igazgatóság által az idén elvégzendő tér- és utcafelújítások közül Zatykó Gyula a városháza tornya alatti terecske felújítását emelte ki, melyre 1,5 millió lejt irányzott elő a város. Biharpüspökiben több utca megújul az idén: a Pincesor/Valea Frumoasă utca felújítására 2 millió lejt, a Pipacs/Macului utca korszerűsítésére 540 ezer lejt, a Határ/Gheorghe Pituţ utca felújítására pedig 2,6 millió lejt irányoznak elő. Az idén megkezdődik a dokumentáció elkészítése a Plantelor és a Kun/Murelor utcák felújítására. Az Ördöngős/Cireşilor és a Strugurilor utcák modernizálására összesen 1,6 millió lejt szánnak, a Felsődorongosi/Caişilor utca és a Piersicilor utcák megújítása egyenként 2,5 millió lejbe fog kerülni. Nagyon fontos beruházásnak nevezte Zatykó Gyula a Szántói utat a Püspöki úttal összekötő új, 800 méteres út építését, mert miután ez elkészül, kivezetik Püspöki lakott övezetéből a hulladéktároló felé tartó nehézforgalmat. Erre a beruházásra 2 millió lej van előirányozva a műszaki igazgatóság költségvetésében.

Ingatlanügyi igazgatóság

A polgármesteri tanácsadó részletezte az ingatlanügyi igazgatóság költségvétését, mely a tervek szerint 106 millió lejből fog gazdálkodni az idén. Ez az igazgatóság is sok beruházást fog eszközölni, nagy hangsúlyt fektetve az épületek energetikai korszerűsítésére. Számos oktatási intézmény hőszigetelési dokumentációját készítik elő az idén. Talán az év legnagyobb beruházása az igazgatóság részéről két egyetemi bentlakás építése 35 millió lejből. Felújítják a két Adorján-házat 3,4 millió lejből, rendbe teszik az Ullmann-palota tetőzetét 5,3 millió lejből, és a Füchsl-palota felújításának befejezésére is elkülönítettek 1,1 millió lejt. Zatykó Gyula említést tett a Iosif Vulcan utcai parkoló építéséről, melyre 11 millió lej van előirányozva, valamint a Kossuth/Independenţei utcai mélygarázs feletti terület térrendezéséről, melyre 21,9 millió lejt szán az önkormányzat. Megújul a váradi vár Királyfia bástyája 3,7 millió lejből, tette hozzá a tanácsadó. Az Ingatlankezelő Igazgatóság feladata lesz a telekvásárlás is, erre a célra 9,1 millió lejt különítettek el a költségvetésben. Zatykó Gyula ez utóbbi kapcsán elmondta: „szorgalmaztam azt, ha akarjuk, hogy legyenek ipari parkok Nagyváradon, akkor vásároljuk fel a város melletti ipari parkoknak való területeket”.

Nemzetközi projektek

A nemzetközi finanszírozású projektek menedzsmentigazgatósága (DMPFI) az idén várhatóan 793 millió lejből fog gazdálkodni, azért ilyen nagy ennek az igazgatóságnak a költségvetése, mert az idén lezárul egy uniós költségvetési ciklus, ezért nagyon sok lesz a kifizetés. 

Az igazgatóság projektjei közül kiemelte az 51. számú óvoda építését, melyre 3,9 millió lejt különítettek el, az Aluminei utcai bölcsőde megépítésére 11,8 millió lejt, az Irimescu utcai bölcsődéére pedig 21,6 millió lejt fognak költeni. Külön tételt jelent az ingatlanok energetikai korszerűsítése. Erre a célra az idén a Bălcescu iskola 2,7 millió, az Octavian Goga iskola 2,4 millió, az Oltea Doamna iskola 4,8 millió, a Pedagógiai Líceum pedig 5,5 millió lejt fog kapni. „Sajnos nem láttam a listán magyar iskolát, ezt keserűen jegyzem meg” – fogalmazott Zatykó Gyula, hozzátéve, hogy az illetékesek azzal szoktak érvelni, hogy a magyar tannyelvű iskolák általában nem önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokban működnek, és a törvény nem teszi lehetővé, hogy más tulajdonban lévő ingatlanokra közpénzt költsenek. A továbbiakban megjegyezte, hogy az iskolák digitalizálásra 25,9 millió lejt fordít az idén a DMPFI. Folytatódik a kórházak energetikai korszerűsítése, a Curteanu kórházra az idén 35,5 millió lejt költenek erre a célra. A sürgősségi egység bővítése a megyei kórháznál 21 millió lejbe fog kerülni. Fontos projekt a termálvizes távhőrendszer kiépítése Váradszőllősön, erre 122 millió lej van előirányozva, kicserélnek egy kazánt a váradi hőerőműben, erre 33 milliót lejt irányoztak elő, míg a távhővezetékek cseréjére 138 millió lejt különítetek el. Három lakótelepi tér kialakítására 36 millió lejt költenek az idén, ezek a helyszínek az idén el is készülnek.

Ami kimaradt

Kérdésünkre válaszolva Zatykó Gyula elmondta, hogy tavaly javasolta azt, hogy mind az Olaszi, mind a Szőllősi park bejáratánál helyezzék vissza a keresztet, hogy azok, akik betérnek azokba a parkokba, tisztában legyenek azzal, hogy azok a helyszínek valamikor temetők voltak. Egy másik javaslata az volt, hogy a Bémer/Ferdinánd téren a színház közelében helyezzenek el egy a múlt század eleji hangulatot megidéző konflist, ami kedvelt lehetne a turisták körében, a bazárépület és a színház között pedig egy régi Siemens villamoskocsit lehetett volna kiállítani, amelyben kávézó működhetne. A polgármesteri hivatal vezetősége ez utóbbi ötletek megvalósítását azzal az érvvel utasította el, hogy a tér uniós forrásokból újult meg, így ahhoz öt évig nem szabad hozzányúlni. Zatykó Gyula az idei évi költségvetéshez is fog javaslatot fűzni: mivel jelenleg nincs olyan hely, ahol a turistabuszok parkolhatnának a városban, ezért azt fogja kérni, hogy létesítsenek a város több pontján buszparkolókat: az egyik lehetséges helyszín lehetne a Kanonok sor, ahol csak néhány autóparkolóhelyet kellene felszámolni, hogy a helyén egy buszparkolóhelyet hozzanak létre. Mindenképpen kellene buszparkoló a váradi vár előtt, de az egykori Voinţa stadion helyén is lehetne egy ilyen létesítmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában