Értékelés

2023.01.09. 08:52

Példátlan sikerrel zárta az évet az Euro Foto Art

Forrás: Facebook/Euro Foto Art

BN-összeállítás

Az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület (AIEFA), amely a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) egyetlen UNESCO által elismert regionális tagja, példátlan eredményekkel zárta a 2022-es évet – írja a nagyváradi székhelyű egyesület közleményében. A kiállítások a hazai és nemzetközi tematikus projektekre összpontosítottak, amelyek célja az egyetemes fotóművészet népszerűsítése volt.
Az év elején az AIEFA által szervezett Carol Pop de Szatmári – Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotóművészeti Fesztivál 10. kiadása (az egyetlen bejegyzett márkanév ezen a téren Romániában) lehetőséget kínált néhány kivételes projekt megszervezésére. A fesztivál jubileumi kiadása a Tóth István, a mester és tanítványai című nemzetközi fotóművészeti kiállítás megnyitójával kezdődött. A fotókat a híres nagyváradi fotográfus 71 végzőse készítette (a 45 éves pályafutása során több mint 2000 végzős közül), akiket Ausztriából, Kanadából, Csehországból, Kínából, Japánból, a Moldovai Köztársaságból, Romániából, az Orosz Föderációból, Szerbiából, Szlovákiából, Spanyolországból, Magyarországról és Ukrajnából hívtak meg. A fesztivál ideje alatt egy sor rendkívüli kiállítást szerveztek Romániában és Magyarországon. Emellett a város két nagy fesztiváljának keretében, a Szent László Napok és a Festum Varadinum alatt, a nagyváradi vár kiállítótermeiben és a Zion zsinagógában több, romániai és magyarországi fotóművészek munkáiból összeállított kiállítás nyílt az egyesület szervezésében.
Az AIEFA szervező partnere volt a Kárpát-medencei Magyar Fotóművészek Társasága (KMFT) tagjainak kiállításának, amelyet 2022. március 26-án rendeztek meg a Kárpát-medencei Intézet szegedi székházában (HU), valamint a KMFT Nemzetközi Fotóművészeti Alkotótáborának a szerbiai Óbecsében. A 2022-es év különleges eseménye volt a Hiltopia Art Square Galériában Tokióban, 2022 október 5-én megrendezett fotóművészeti kiállítás. A kiállítás megnyitóján a nagy számú közönség mellett jelen volt Ovidiu Dranga, Románia tokiói nagykövete és Dumitru Socolan, a Moldovai Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Japánban, valamint Patricia Răzvan, a Summit Agro Romania elnöke és Tóth István fotós, az AIEFA elnöke.
Kiemelendő, hogy az AIEFA 2022-ben 35 fotóművészeti kiállítást szervezett, és több mint 2500 alkotást mutatott be a nagyváradi közönségnek – olvasható a sajtóanyagban. A megnyitók hangulatához külön hozzájárultak a Sole Fide kulturális csoport képviselői, Thurzó Sándor József hegedűművész és Fórián Andrea, akik a legtöbb megnyitó hangulatához hozzájárultak, valamint a Nagyváradi Művészeti Líceum diákjai. 
A Nagyváradon megnyílt kiállításokon kívül számos kiállítást rendeztek még Romániában: Aradon, Nagykárolyban és Bukarestben, valamint külföldön is. A legkiemelkedőbb esemény az egyesület parlamenti szereplése volt, ugyanis a román parlament adott otthont december 15-én a Romániai Summit Agro 25. évfordulójának szentelt rendkívüli eseménynek, amelyen a Summit Agro több mint 300 hazai és külföldi partnere, romániai fotósok és fővárosi vendégek vettek részt. Ezek a példátlan eredmények nem jöhettek volna létre az egyesület elnökének kemény és kitartó munkája nélkül, amelyet Csíki János és Reich Iosif csapata segített. Az egyesület ugyanakkor köszönetet mond minden egyéb támogatónak, akik az események népszerűsítésével vagy a helyszínek biztosításával járultak hozzá a tavalyi tevékenységekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában