Évforduló

2023.01.30. 15:28

Halmos László zeneszerzőre emlékeztek a nagyváradi Szent László-templomban

A nagyváradi születésű Halmos László zeneszerző halálának 26. évfordulója alkalmából a 300 éves fennállását ünneplő nagyvárad-újvárosi Szent László plébániatemplomban egy bensőséges hangulatú koncertet adott vasárnap este a Halmos László Kórus, Kribus Mónika kántor-karnagy vezényletével.

Ciucur Losonczi Antonius

Műsoron Halmos László és más zeneszerzők művei szerepeltek, az érdeklődőket dr. Kovács F. Zsolt plébános köszöntötte. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az ünnepelt Nagyváradon született 1909-ben. A középiskolát még itt végezte, majd Győrbe költözött, ahol élete végéig, 1997. január 26-ig alkotott és szolgálta az egyházzene ügyét. Zeneszerző, karnagy és tanár volt. 1931. augusztus 1-től a győri székesegyház karnagya lett és a Hittudományi Főiskolán, aztán a városi zeneiskolában tanári megbízatást is kapott. Számos kórust alapított mind Győrben, mind Mosonmagyaróváron, többek közt a Palestrina-kórust is, amely a mai napig működik. Főbb művei közül feltétlenül említést érdemel a Barbár mise, a Napmise, a motettái, a h-moll mise és a kórusművei, utóbbiakból a Szent László plébániatemplomban összegyűlt hallgatóság is kapott egy kis ízelítőt: Minden földek Istent dicsérjétek; Áldjátok Istenünket nemzetek; Mária népe; Ave Maria, Tantum ergo. Édesapja, Halmos András hajdan a Szent László-templom kántora volt, így esett a választás arra, hogy éppen fia, Halmos László zeneszerző legyen a kórus névadója, magyarázta a tisztelendő.

Nem mellékesen, ebben a hónapban történelmi eseményt is ünnepelhetett az egyházközség: január 10-én volt a templom fennállásának 300. évfordulója. Ennek tiszteletére az elmúlt vasárnap esti koncerten felcsendült egy népének, a Boldog város Jeruzsálem, valamint Michael Haydn Domine Deus című szerzeménye. Amikor ugyanis a 45 éves báró Patachich Ádám 1760 tavaszán mint váradi főpásztor bevonult székhelyére, akkor a püspök kíséreteként szolgáló hátsó kocsik egyikében vele együtt megérkezett a 23 esztendős Michael Haydn is. Büszkék lehetünk tehát arra, hogy ez a kimagasló személyiség épp itt, Nagyváradon kapta pályájához a legmarandóbb útravalót, még akkor is, ha ittléte mindössze két évig tartott, 1760-tól 1762-ig. Az alkotásra ösztönző környezet, valamint az akkori székesegyház, vagyis a Szent László-templom és a szemközti püspöki lak, mely a jelenlegi városháza helyén állt, sok jelentős világi és egyházzenei kompozíció bemutatójának volt tehát tanúja.

A koncert városalapító királyunk és a váradújvárosi templom védőszentje tiszteletére két Szent László-énekkel ért véget: elhangzott Halmos Lászlótól az Ének Szent László királyról, illetve Halmos Andrástól a Keresztes vitézek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában