Beruházás

2022.12.23. 15:10

Új iskola épül Váradszőllősön

Új, modern iskola épül Váradszőllősön a Tompa Mihály utca 36. szám alatt, erről döntött csütörtöki ülésén a nagyváradi helyi tanács.

Pap István

„Tekintettel arra, hogy a nagyváradi oktatási rendszerben egyre nagyobb az osztályhiány, nyilvánvaló, hogy új megoldásokat kell találnunk, hogy a diákok ne két váltásban tanuljanak. Valójában azon kevés városok egyike vagyunk az országban, ahol nincs két váltásos oktatás. A minőségi oktatásnak egy váltásban kell zajlania, különösen mivel az új európai normák kisebb osztálylétszámokat írnak elő” – mondta a projekt kapcsán Florin Birta polgármester. 

 

Kifejtette, hogy az elmúlt években Váradszőllős negyed és a Grigorescu negyed is komoly fejlődésen ment át, ezekben a városrészekben sok a kisiskolás korú gyerek, ezért van szükség egy új iskola felépítésére, amely Váradszőllős és a Grigorescu negyed határán épül majd fel. A létesítmény egy 15.632 négyzetméteres telken fog felépülni, a telekrészeket magánszemélyektől vásárolta meg az önkormányzat. Az új iskolában összesen 50 osztályterem lesz és 1.250 gyereket fog tudni kiszolgálni. A beruházás költségvetése 99.697.084 lej áfa nélkül, a megvalósítási időszak 24 hónap. A tanintézmény felépítését a szektoriális operatív programból vagy az országos helyreállítási tervből fogják finanszírozni.

 

Modern létesítmény

Az új iskola három épületből fog állni. Az A. és B. épületben kap helyet összesen ötven osztályterem, a C. épület valóságos kis sportkomplexum lesz, ennek alagsorában ugyanis egy tanmedence lesz öltözőkkel, zuhanyzókkal, mellékhelyiségekkel, és a műszaki helyiségek is itt kapnak majd helyet, a földszinten pedig sportterem és fitnesz terem lesz szintén öltözőkkel, zuhanyzókkal kiegészítve, és ugyancsak a földszinten lesz egy gyengélkedő, valamint egy iroda és a recepció is. A létesítmény területén épül két kosárlabda pálya, egy kézilabda- és egy minifoci pálya, ugyanakkor zöldövezet is lesz ott. „A műszaki-gazdasági mutatók jóváhagyását követően várhatóan valamikor január-februárban kezdődik az iskola tervezésére és építésére vonatkozó közbeszerzési eljárás, és a finanszírozási források függvényében a munkálatok jövő ősszel kezdődhetnek” – magyarázta a polgármester.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában