Ajánló

2022.12.15. 19:08

Lapozza a Bihari Napló kalendáriumát 2023-ban is!

BN-összeállítás

Izgalmas írásokkal jelentkezik a Bihari Napló kalendáriuma 2022 decemberében, hogy olvasóinknak bő kínálatot nyújtson a 2023-as évre is. Az idei kiadványban foglalkozunk helytörténeti érdekességekkel, kiemelkedő személyiségekkel, de olvashatnak szépírásokat is vagy hasznos ötleteket, tippeket, ugyanakkor időt szakíthatnak velünk kedvenc hobbijaikra.

Idei kalendáriumunk egy igen aprócska, ujjbegynyi lényre, a váradi maradványcsigára irányította a reflektorfényeket, amely nem is olyan régen még a püspökfürdői Pece-tó lakója volt. Sorsáról, illetve, ha már a Pece-tónál jártunk, a környék fürdőkultúrájáról, annak virágkoráról írtunk, egy helyre gyűjtve a történészek által korábban feltárt tudnivalókat.

Nemcsak a múltnak, hanem a jövőnek is teret biztosítottunk a Milyen lett, milyen lesz Nagyvárad? című írásban, amely „valójában egy játék, melyben nagy szerepet szántunk a fantáziának. Arra kerestük a választ, hogy a mai váradiak milyennek látják szeretett városukat húsz-huszonöt év múlva, vagy mondjuk 2050-ben”.

Iványi Ödönről, a 19. századi partiumi újságírás kiemelkedő alakjáról is megemlékeztünk rövidre szabott életének és elismerésre méltó munkásságának felelevenítése útján. A modern nagyváradi újságírás megteremtője bevéste nevét mind az irodalom-, mind pedig a sajtótörténetbe, méltó tehát arra, hogy a köztudatban is elfoglalja az őt megillető helyet.

Hogyan is lehet megélni mindennapjainkban a hagyományainkat? Milyen lehetőségei vannak a mai hagyományőrzőknek? Hogyan lehet és hogyan szabad hagyományt éltetni? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ Miklós János néptáncoktató, táncházvezető, koreográfussal készített interjúnkban.

2023-ban tölti be 68. életévét Ujvárossy László váradi képzőművész, aki nagyszabású kiállításra készül a budapesti Műcsarnokban. A Munkácsy-díjas művészt, pedagógust, tervezőgrafikust arra kértük, mutassa be szerteágazó, gazdag életútját és életművét.

A történeti visszatekintések sorában szerepel A nagyváradi kosárlabdázás története című írás is. Gyakran elhangzó vád a jelenleg első számú nagyváradi sportággal szemben, hogy nincs igazi történelmi beágyazódása a város sportéletébe. Annak jártunk utána, mennyiben állja meg a helyét ez a kijelentés.

Hogyan lesz egy kisszántói autószerelő fiatalemberből hegymászó? Kiderül abból az interjúból, amelyet Nagy Norberttel, a 36 éves, kisszántói amatőr hegymászóval készítettünk. Fény derül a sportág kulisszatitkaira, olvashatunk élményekről és életveszélyes helyzetekről.

A szépirodalom kedvelőire is gondolva kalendáriumunkat Pataki István verseivel, illetve Fábián Tibor prózaírásaival tettük gazdagabbá.

A 2023-as kalendárium segítségével elsajátíthatjuk az amigurumi nevű, egyre népszerűbb horgolási technikát, ugyanakkor elkészíthetjük együtt a BN rejtvénymaciját, szintén horgolva. A szülőknek mindemellett ötletes tippeket kínálunk arra vonatkozóan, hogy milyen ajándékokkal lephetik meg gyermekeiket. A kalendáriumból idén sem maradhattak ki a receptek és a fejtörők sem, és ne feledkezzünk meg a rejtvénypályázatról, melynek szerencsés nyertese Hajdúszoboszlón tölthet el egy pihentető hétvégét másodmagával. 

A 2023-as évkönyvünk ára 15 lej, és a következő helyszíneken lehet megvásárolni: 

  • Nagyvárad és a megye azon bódéiban, ahol a Bihari Naplót is árusítják; 
  • a szerkesztőség (Dacia sugárút 34. szám) földszintjén lévő apróhirdetési osztályon; 
  • Székelyhíd – Balog Emese (ajándékbolt); 
  • Bihardiószeg – Bibor borászati szaküzlet (Livezilor 40.), Törő Gyula (Livezilor 156., papíráruüzlet); 
  • Érmihályfalva – Tămăşdan Ibolya (Republicii utca, központbeli újságosbódé); 
  • Nagyszántó – református lelkészi hivatal (Magyar u. 73. szám); 
  • Margitta – Kercsó Jutka (Republicii út 2.); 
  • Nagyvárad – Illyés Gyula Könyvesbolt (Jean Calvin utca 2.),  Dávid könyvüzlet (Városháza/Primăriei utca 4.),  Libris Antica könyvüzlet (Aleea Gojdu 2. szám).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában