Önkormányzat

2022.12.09. 08:05

Futószalagon az uniós projektek

A nagyváradi önkormányzat újabb azonnali helyi tanácsülést hívott össze csütörtökre azoknak a tervezeteknek az elfogadására, amelyeket a napokban nyújtanak be pályázatként különböző finanszírozási forrásokhoz.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A csütörtöki online tanácsülés elején Florin Birta, Nagyvárad polgármestere ki is hangsúlyozta azt, hogy mostanában újabb és újabb finanszírozási tengelyek nyílnak meg, és az önkormányzatnak ki kell használnia ezeket a lehetőségeket. A tegnapi tanácsülésre felterjesztett egyik tervezet a Nagyváradi Vízműveké volt, mely egy 2,5 millió eurós beruházás keretében digitalizálni akarja a tevékenységét, különösen a vízfogyasztás mérését teszi majd könnyebbé, ha megvalósul az elképzelés. A helyi tanács jóváhagyta a város 186 ezer lejes önrészét, „ami csekély összeg a beruházás volumenéhez képest” – fogalmazott a polgármester. Egy másik határozat-tervezet a leendő járványkórház megvalósítására vonatkozott. A 138 millió euró értékű beruházásból a város önrésze 7 millió euró lesz, a projektet a jövő héten nyújtják be finanszírozásra. A Nagyváradi Helyi Tanács beleegyezését kellett adja ahhoz, hogy a Bihar Megyei Tanáccsal közösen részt vesz az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) megvalósuló bicikliutak kiépítésében. Az együttműködés keretében a megyei tanács vezetésével és a helyi önkormányzatok közreműködésével fognak bicikliutak kiépülni a megye területén.

Hat ajánlat

Két előterjesztés az intermodális közlekedési csomópont megvalósítására vonatkozott. Itt azt kellett tisztázni, hogy a megpályázható összegekből mennyi költség jut az állami költségvetésre, a helyi büdzsére, és mennyi pénz lesz az uniós támogatás. A határozat értelmében az Európai Unió 42 millió lejt fizet erre a projektre, az állami támogatás 6,4 millió lej, a város önrésze 989 ezer lej. A nem megpályázható összegeket a város bankhitelből fedezi majd. Egyébként Florin Birta a tanácsülésen bejelentette, hogy az 54,1 millió lejes költségvetésű beruházás megvalósítására kiírt tender határideje december 7-én lezárult, és hat pályázó nyújtott be ajánlatot. Ezek elbírálása maximum 3-4 hónapot vesz majd igénybe, és jövő év tavaszán már el is kezdődhet az építkezés. Hozzátette, hogy az elkövetkező időszakban a Pénzügyminisztériummal egyeztetve átveszi majd a város az egykori belső vámhivatal területét is, ugyanis az intermodális áruszállító csomópont egy része azon a telken fog felépülni. A helyi tanács a napirenden szereplő mindegyik előterjesztést egyhangúlag megszavazta. 
Rögtön a tanácsülés után közleményt adott ki a polgármesteri hivatal, amelyben arról tájékoztatott, hogy mely cégek nyújtottak be ajánlatot az intermodális áruszállítási csomópont megépítésére. Ezek a következők: a Dumexim cég, melynek alvállalkozói az S&H Security Solutions, a Maridon és az Abed Nego cégek; a másik ajánlat a Drum Asfalttól érkezett, mely a Precon Transilvania, a Poiect Install Gaz, a Rimtoteh, az Al.Se.Ro Impex és az Abed Nego alvállalkozókkal építené meg a létesítményt. A harmadik ajánlat a Flodor Transcom és az Inrotur cégek alkotta konzorciumtól érkezett, ezek alvállalkozói a Gan Trading, az Electro Vital és az Arcada Company cégek. A negyedik pályázat szintén egy konzorciumé, amit a Madlev Cons, a Termopro Edil és a Construcții Bihor cégek alkotnak, melyek alvállalkozóként bevonnák az Elesal és az Abed Nego cégeket is. Megépítené a csomópontot továbbá az Avril és a GDO MOV Impex cégekből álló konzorcium is, illetve befutott pályázat a Costa V.O.C. Impex és az Asfamixt alkotta konzorciumtól is, melynek alvállalkozói az Utilitar Fluid Construct, az Ergocon, a GHP Intelligent Systems és az Abed Nego cégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában