Advent

2022.12.17. 19:01

Fellobbant a negyedik gyertyaláng a székesegyház előtti koszorún

A nagyváradi székesegyház előtt felállított adventi koszorún az egyházmegye családos közösségei gyújtották meg a negyedik gyertyát szombat este. Böcskei László római katolikus főpásztor elmélkedett, majd a szertartás végén ő, valamint Csűry István református és Virgil Bercea görögkatolikus püspökök mondtak áldást.

Forrás: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye/Facebook

Ciucur Losonczi Antonius

Az esős idő miatt ezúttal a Szigligeti Színház Lilliput Társulata, az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház, illetve a Szigligeti Tanoda csapata (a csillag és a gólyalábasok) nem a Fő utcán keresztül, hanem csupán a Kanonok sorról vonultak a székesegyház elé.

Elmélkedésében Böcskei László római katolikus megyés püspök hangsúlyozta, hogy a meggyújtott adventi gyertya ebben az évben is az együvé tartozás és a testvériség fényét szimbolizálja és akarja továbbadni a világban. A felolvasott evangéliumi részlet egyik főszereplője Szent József, a csendes férfiú, akiről alig tudunk valamit, de hatalmasat tett azért, hogy Isten megváltó műve megvalósuljon. S amikor Józsefet az adventi szereplők közt látjuk, illetve szoktuk őt felsorolni, akkor a karácsonyi készülődés lázában próbálnunk kell valamit tanulni tőle.

A szerző felvétele

Szent Máté könyvében úgy van leírva, hogy József igaz ember volt, és nem akarta megszégyeníteni Máriát. Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy József tele volt aggodalommal és szorongással akkor, amikor nem tudta, mi Isten terve Mária és az ő életével. Mi pedig most karácsonyra készülünk egy gondokkal, problémákkal, nehézségekkel telített időben. Jó lenne, ha a még hátramaradt napokon gondolnánk mi is azokra a szorongásokra, melyek végigkísérik az életünket. Isten érkezésére várunk, s talán megkérdezhetjük magunktól: milyen legyen az Úr érkezése egy ilyen világban, melyben élünk? Ahol nem mindig az el- és befogadás, az egymás tisztelete és felkarolása az, ami az embereket foglalkoztatja, hanem inkább a gyűlölet, az öldöklés, a testvérietlenség, a gonoszság, a bűn, a rosszaság. Bennünket is feszültségek, aggodalmak terhelnek, s ezekkel mind együtt haladunk karácsony felé. Jó volna, ha úgy érkeznénk Jézus jászola elé, hogy ezeket magunkkal hozva lepakoljuk az ő lábaihoz, mert ez azt jelentené, hogy erős a hitünk, és így akarjuk megközelíteni a közénk érkező Üdvözítőt, aki egyedül képes arra, hogy megoldja a világ gondjait. Ha pedig ilyen szándékkal akarunk tovább haladni, akkor imáinkban kérnünk kell azt is, hogy Isten fordítsa jobbra a világ sorsát, s főleg a vezetőket tegye alkalmassá arra, hogy megértsék Isten békeüzenetét, tanácsolta a váradi egyházmegye elöljárója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában