Beruházás

2022.12.18. 16:04

Elfogadták az Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi út aktualizált hatástanulmányát

Együttes ülést tartottak péntek délután a városháza dísztermében a nagyváradi önkormányzat és a megyei tanács képviselő-testületei. Az egyik közös határozati javaslat a Nagyváradot Araddal összekötő gyorsforgalmi út aktualizált megvalósíthatósági tanulmányának elfogadására vonatkozott.

Forrás: Facebook/Ilie Bolojan

Ciucur Losonczi Antonius

Ennél a napirendi pontnál Ilie Bolojan megyei tanácselnök elmagyarázta, hogy az új hatástanulmány szerint az Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi út megépítése közel 2 milliárd euróba kerül, a finanszírozást európai uniós pénzforrásokból, az infrastrukturális nagyberuházások programja (POIM 2014–2020) keretében biztosítják. A befektetés megvalósítása érdekében együttműködnek a Bihar és Arad megyei, valamint a nagyváradi és az aradi városi önkormányzatok. A gyorsforgalmi út 120 kilométer hosszú lesz és négysávos, maximum 140 kilométer/óra sebességgel lehet majd haladni rajta, és biztosítani fogja az összeköttetést az észak-erdélyi autópályával, valamint a 4. számú páneurópai korridorral. A munkálatok során épül 70 nagyobb és kisebb híd, 12 közlekedési csomópont, illetve egy közúti felüljáró is, a nagyváradi Meșteșugarilor utcán.

 

Florin Birta nagyváradi polgármester kiemelte, hogy a felek együttműködése fontos volt az aktualizált új hatástanulmány kidolgozása szempontjából. Lényeges, hogy a projektbe bekerült a Meșteșugarilor utcai felüljáró is (ide korábban egy körforgalmat terveztek), mert máskülönben ennek megépítését helyi költségvetési forrásokból kellett volna finanszírozni, illetve esetleg más uniós alapokra pályázni.

Adrian Foghiș szállításügyi államtitkár követendő példának nevezte a négy helyhatóságnak az együttműködését, mely országos szinten úttörőnek számít. Felvázolta, hogy ezt szem előtt tartva, az általa képviselt minisztériumban jelenleg 55 olyan projekt van regisztrálva, melyeket már kibocsátottak, megvitattak, elemeztek és aláírtak. „A beruházás következő ütemeiben is számíthatnak a támogatásunkra, a műszaki terv kidolgozásánál és a kivitelezésnél” – hangsúlyozta.

A tanácsülésen jelen volt Iustin Cionca, az Arad Megyei Tanács elnöke is, aki jelezte, hogy számukra is prioritást képeznek a fejlesztések, és arra törekednek, hogy az errefelé irányuló megyei utak elérjenek  egészen a két megye határáig.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában