Gratulálunk!

2022.12.05. 13:58

Domus tudományos emléklappal díjazták dr. Fleisz János nagyváradi történészt

Fotó: Szigeti Tamás

BN-összeállítás

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 25 évvel ezelőtt, 1997-ben indította el a Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztöndíjprogramot, amely a Kárpát-medencében és az egész világban tevékenykedő magyar tudósok, illetve magyar témákat kutatók számára hirdet meg rendszeresen tudományos pályázatokat.

Az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság és a Domus Kuratórium a negyedszázados ösztöndíjprogramot Budapesten és a határon túli területeken konferenciák és díjátadások szervezésével ünnepelte. A Domus 25 központi rendezvényt a Magyar Tudomány Ünnepe keretében 2022. november 28-án Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában tartották. Az ünnepi találkozót Freund Tamás, az MTA elnöke köszöntötte, aki elmondta, hogy a Domus-pályázat célja főleg a Kárpát medencei magyar tudósok támogatása és együttműködésének fejlesztése. Kocsis Károly, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke vázolta a 25 év főbb tudományos eseményeit, majd Paládi-Kovács Attila akadémikus, a Domus Kuratórium korábbi elnöke visszaemlékezése után, Kontra Miklós, a pályázatokat elbíráló Domus Kuratórium jelenlegi elnöke röviden ismertette az ösztöndíjprogram 25 éves történetét.

Az előadásokat is magába foglaló tanácskozás keretében számos olyan kutató vehetett át Domus-emléklapot Freund Tamástól, Kocsis Károlytól, valamint Kontra Miklóstól, akik az elmúlt 25 év során a legkiemelkedőbb tudományos eredményeket érték el a Domus-program által kiírt pályázatok segítségével. Ilyen elismerésben részesült többek között Nagyváradról dr. habil. Fleisz János történész, egyetemi tanár, a MTA köztestületének tagja, aki ez alatt a negyedszázad alatt 20 tudományos könyvet és több száz tanulmányt közölt, változatos témakörben.

A rendezvény a Domus-pályázat jövőjével foglalkozó beszélgetéssel zárult, amelyben megfogalmazódott az, hogy a sikeres ösztöndíjprogram a jövőben megújulva és stratégiáját újragondolva a következő 25 évben is hozzájárulhat a magyar tudományosság további fejlődéséhez.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában