A szeretet lángja

2022.12.18. 18:21

A negyedik gyertya is ég a nagyváradi Szent László téri adventi koszorún

Fotó: Alexandru Nițescu

Pikó Stefánia

Megtartották az utolsó ünnepélyes gyertyagyújtást is a Szent László-templom előtti téren vasárnap kora este a Szent László Egyesület és a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) szervezésében. A hagyományokhoz híven az adventi gyertyagyújtás alkalmával különböző felekezetek képviselői és kórusai szolgálnak, a szeretet lángja az unitárius egyház tagjainak részvételével lobbant fel.
Az igehirdetést megelőzően Moldován Gellért Lajos köszöntötte az egybegyűlteket. „Advent negyedik vasárnapján ismét összegyűltünk a »mindenki koszorújánál«, hogy meggyújtsuk a negyedik gyertyát, mely jelzi, közel van Krisztus születésének ünnepe, szent karácsony. A mai napot az egyház a szeretet vasárnapjának nevezi, nem véletlenül, hiszen Isten annyira szerette a világot, hogy egyszülött fiát adta érte” – fogalmazott. Rövid beszédét követően kérte fel Kardos József unitárius lelkipásztort, hogy tartsa meg igehirdetését. Köszöntötte ugyanakkor a lelkipásztort elkísérő unitárius énekegyüttest, melynek vezetője Szilágyi Ágnes zenetanár, további tagjai pedig Faragó Emese, illetve Fodor Réka és kislánya.

                                                                                                                                                                                                                                                     

Az igehirdetés során a lelkipásztor János evangéliumát idézte: „Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást. Ahogy én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást. Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást”. A közismert sorok az utolsó vacsora alkalmával hangzottak el. A lelkipásztor kiemelte, Jézusnak nem volt semmilyen vagyona, csak Isten ajándéka, a szeretet, ezt nyújtotta minden embernek, ezt hagyta meg örökségként, és arra tanított mindenkit, hogy akivel megosztják ezt a kifogyhatatlan kincset, az mind meggazdagszik. Hozzátette: fontos lenne, ha az emberek nemcsak szóban emlegetnék ilyenkor a szeretet kiemelt szerepét, hanem kedves gesztusokká alakítanák a bennük lévő jót, hogy szebbé tehessék egymás hétköznapjait. Arra intette a jelenlévőket, hogy ne csak a problémákat, panaszokat osszák meg egymással, hanem legyenek az örömteli, jó hírek hordozói.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában