Színpompa

2022.11.09. 12:15

Vegyük észre az ősz csodáit!

Fotó: Alexandru Nițescu

Pikó Stefánia

A nagy pihenés előtt utoljára hívja fel a természet a figyelmet magára, a lombok gyönyörű színkavalkádja jelzi, nemsokára itt az elmúlás, amit majd ismét az újjáéledés fog követni. Az ősz gyakran emlékezteti az embert a mindenhol, kicsiben és nagyban is jelenlévő ciklikusságra. 

Fotós: Alexandru Nițescu                                                                                                                                                                                                                                                 

A virágzó, lassan elmúló, majd ismét feléledő természet rendjét egyelőre még nem borította fel a változó világ. Az,  hogy az évszakok váltakozása még felismerhető, talán sovány vigasz, de gondoljunk csak bele, mi volna, ha még ez sem lenne. Ha a levelek hirtelen csak úgy lefagynának a fákról egy éjszaka alatt. Nem lenne időnk elbúcsúzni, sétálni még párszor az erős napsütésben, megtartani az utolsó kerti partit, kirándulni a közeli hegyekben vagy biciklizni egy nagyot. Kissé vacogva már, de kitartóan üldögélni egy szórakozóhely teraszán, amikor a sör már túl hideg, a forralt bor viszont még nem szerepel a kínálatban.

Fotós: Alexandru Nițescu                                                                                                                                                                                                                                              


Persze, télen sem kell teljesen begubózni, de a hidegben szívesebben maradunk otthon, és választjuk a forrócsokit egy könnyen emészthető romantikus vígjáték vagy egy jó könyv kíséretében. Kicsit visszaveszünk ilyenkor a tempóból, és elkezdünk mérlegelni, milyenre sikerült az idei nyár, maximálisan kihasználtuk-e, hogy nem voltak korlátozások, mi maradt ki, mi az, amit jövőre biztosan meg kell tenni, ahová jövőre biztosan el kell utazni, ha már idén nem sikerült. Talán már az első újévi fogadalmak is megszületnek egyúttal. 

Fotós: Alexandru Nițescu                                                                                                                                                                                                                                              

De még vár ránk a legnagyobb ünnep, a karácsony, amit épp olyan vicces november elején emlegeti, mint a szilvesztert, ennek ellenére megvan a létjogosultsága, hiszen a boltok polcait már hetekkel ezelőtt elkezdték karácsonyi dekorációkkal és édességekkel megtölteni. A kereslet meg is van, sokan már ilyenkor megkezdik az előkészületeket, sőt, vannak, akik már szeptemberben megvették az első ajándékokat. A karácsonyi dekorációk és ajándékok vadászata közben azonban jó volna nem elfutni az ősz mellett, hiszen ennek az évszaknak nagyon sok és szép mutatnivalója van. Nagyváradon és a megyében pedig szerencsére számos olyan helyszín található, amely lehetőséget nyújt ahhoz, hogy mindezt megcsodáljuk.

Fotós: Alexandru Nițescu                                                                                                                                                                                                                                              

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában