Beruházás

2022.11.26. 13:22

Még egy aluljáró lesz Nagyváradon

A Körös (Tudor Vladimirescu) és a Lăpușului utca találkozásánál épül majd meg Nagyvárad újabb közúti aluljárója. A cél, hogy a városközpontból öt perc alatt el lehessen jutni az autópályára vezető útig.

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács elfogadta csütörtöki ülésén az Oneștilor út alatt megépítendő közúti aluljáró megvalósíthatósági tervét és műszaki-gazdasági mutatóit. A tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester elmondta, hogy a beruházás költségvetése mintegy 62 millió lej, azaz 12,5 millió euró, ebben az összegben benne van a Lidl és a Penny áruházak tulajdonában lévő telkek kisajátításának a költsége is. Az aluljáró építése 2024 elején kezdődhet el, és 22 hónap alatt fejeződhet be. „Jövőre szeretnénk véglegesíteni a tervezési és kivitelezési eljárást, és valószínűleg 2023 végén vagy 2024 folyamán megkezdődnek a kivitelezési munkálatok” – mondta Birta. A tervek szerint az aluljáró 41 méter hosszú lesz, a munkálatok magukba foglalják a Lăpușului utca egy kilométernyi útszakaszának helyreállítását, a Oneștilor és Tudor Vladimirescu utcák mintegy 130 méteres szakaszának korszerűsítését is, továbbá a földalatti közmű hálózatok áthelyezését, 57 villanyoszlop cseréjét, valamint 12 világítótest felszerelését az aluljáróban. A Körös és az Oneștilor utca kereszteződésében lévő körforgalom megmarad az észak-dél irányú forgalom lebonyolítására, az aluljáró a körforgalom alatt halad majd el. Florin Birta a sajtótájékoztatón elmondta, hogy „ezeket a munkálatokat a Regionális Operatív Programon keresztül fogjuk finanszírozni, mely programot az Európai Bizottság is jóváhagyta már az északnyugati fejlesztési régió számára. Kolozsváron a napokban lesz egy esemény, melynek keretében elindítják a programot. Ezért készítettük elő ezeket a projekteket, hogy jövő tavasszal be tudjuk nyújtani őket finanszírozásra” – fogalmazott.

 

Tájékoztatás nélkül

Ez utóbbi aspektusról azonban úgy látszik elfelejtette tájékoztatni a helyi tanácsnak legalábbis ellenzéki képviselőit, ugyanis Szabó József, az RMDSZ-frakció vezetője a napirendi pont vitáján kijelentette, hogy a szövetség nem támogatja ezt a projektet, mert nem világos, hogy milyen pénzből finanszírozzák majd a beruházást. Ezért fölöslegesnek ítélte meg azt a sietséget is, amellyel a városvezetés újabb tulajdonokat akar kisajátítani. Ezt az eljárást szintén kifogásolta az RMDSZ, Szabó József megítélése szerint több száz lakost és több tucatnyi céget fog érinteni a kisajátítás, akikkel jobb lett volna megegyezni és megvásárolni tőlük az ingatlanokat. 

 

Válaszában Florin Birta elárulta mindazt, amit a sajtótájékoztatón is elmondott, és megjegyezte azt is, hogy mindössze 35 parkolóhelyet és két trafóházat sajátítanak ki. „Nem látom, hol van itt több száz érintett ember” – jegyezte meg. „A célunk ezzel a projekttel az, hogy a központból öt perc alatt az autópályán lehessünk” – tette hozzá a polgármester. A határozat-tervezetet végül az RMDSZ ellenszavazatai mellett fogadta el a helyi tanács, bár az ülés végén Adrian Madar, a PSD frakcióvezetője is megjegyezte: a párt ugyan megszavazta a projektet, de mégsem tartják „fenomenális” ötletnek azt, hogy az autósztrádáról percek alatt Nagyvárad belvárosába lehet majd bejutni. Mint ismeretes, az Oneștilor utca alatti közúti aluljárón kívül az önkormányzat egy másik aluljáró építését is tervezi a Körös utcán a Vitéz (Decebeal) út alatt, a Meșteșugarilor utca végén pedig a körgyűrű és a vasútvonal felett akar építtetni egy közúti felüljárót, amely csatlakozik majd a leendő autópálya-összekötő úthoz.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában