Mozi

2022.10.11. 14:03

Filmtettfeszt - Erdélyi Magyar Filmszemle Nagyváradon

Az elmúlt hétvégén Nagyváradon is megrendezték a Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemlét.

Forrás: Szerelmesfilm (1970)

János Piroska

A nagyváradiakat péntektől vasárnapig várták a vetítővásznak elé, a filmfesztivál két helyszínen zajlott a Körös-parti városban: a Moszkva Kávézóban a Filmgalopp – Erdélyi magyar fikciós rövidfilmek versenyén és a Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztiválon szereplő rövidfilmeket vetítették, míg a Partiumi Keresztény Egyetemen pénteken és szombaton délelőtt a gyerekeknek szóló A kuflik és az Akármi animációs film, valamint az El a kezekkel a papámtól! kalandfilm-musical szerepelt műsoron. Az esti nagyjátékfilmek helyszíne ugyancsak a Partiumi Keresztény Egyetem díszterme volt, ahol a három nap során öt filmet láthatott a közönség: Szelíd (r. Csuja László, Nemes Anna), Szerelmesfilm (r. Szabó István), Mindörökké (r. Pálfi György), Magyar passió (r. Eperjes Károly), Toxikóma (r. Herendi Gábor). Az egyetem díszterme meglehetősen nagynak bizonyult az érdeklődők számához képest, pénteken és szombaton is a kora esti filmekre ugyanis alig 20 személy ült be. Ugyanakkor érdekességként elmondható, hogy a közönség soraiban román anyanyelvűek is ültek, a filmeket román felirattal vetítették. 

A nagyjátékfilmek sorát pénteken Csuja László és Nemes Anna Szelíd című filmdrámája nyitotta meg, amely egy női testépítő vívódásaiba enged betekintést. A vetítést követően közönségtalálkozóra került sor a film egyik rendezőjével, Csuja Lászlóval, amelyre már többnyire csak a Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészet szakos hallgatói maradtak. A rendezőt Bozsódi-Nagy Orsolya kérdezte. A beszélgetés során a szakmai, a film kivitelezését érintő témák mellett szó volt a testépítők világáról, az életveszélyes sportról, a női testépítésről mint a nemi szerepek rendszeréből való szabadulásról és egyben a saját test rombolásáról. A filmben ugyanis Edina (Csonka Eszter) tragédiáját követhetjük végig, aki annak ellenére követi az áhított világbajnoki győzelemhez vezető nehéz edzéseket és a gyógyszerezést, hogy az orvos inti: meghal, ha nem hagyja abba. A szigorú diéta, az izomtömeg, az edzőjének és egyben élettársának való alávetettség mögött azonban Edina is vágyik a gyengédségre, test és lélek feszül egymásnak. Szombat este Szabó István 1970-es alkotását láthatta a közönség: a Szerelmesfilm – ami több mint egy szerelmes film – a pénteken 80. életévét betöltött Halász Judit főszereplésében igazi kordokumentum a második világháború, illetve az 1956-os forradalom időszakáról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában