Terepszemle

2022.10.16. 14:39

Felkészült a RER Vest a télre

Megszemlélte a RER Vest köztisztasági vállalat járműveit pénteken a Morii utcai telephelyen Marcel Dragoș, Nagyvárad alpolgármestere, akit elkísért a szemlére Sebastian Marchiș, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának a vezetője is.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A RER Vest köztisztasági vállalat 23 járművel tudja majd a szilárd csúszásgátló anyagokat – a sót, a homokot – leszórni, ha beköszönt a hideg, fagyos, havas idő. Pálhegyi Zoltán, a RER Vest igazgatója a péntek délelőtti terepszemlén elmondta azt is, hogy két járművel fogják tudni felvinni az utakra a folyékony csúszásgátló anyagot és négy, egyenként 3,5 köbméter kapacitású járművel fogják elszállítani a havat szükség esetén. Esetenként további tizenhat járművet fognak tudni felhasználni hóelszállításra.

 

A RER Vest az idén Nagyváradon összesen 3,4 millió négyzetméteren kell biztosítsa a hóeltakarítást, ez 976 utat, utcát és teret foglal magába. A hóeltakarítási ügymenet nem változott az elmúlt évekhez viszonyítva, jelentette be a sajtótájékoztatóval egybekötött pénteki terepszemlén Marcel Dragoș alpolgármester. Azaz továbbra is négy sürgősségi övezetre van felosztva a megyeszékhely, és havazás esetén a RER a sürgősségi sorrendnek megfelelően kell kiszálljon a helyszínre havat takarítani: a városban 321 utca van besorolva az I., 254 a II., 198 a III. és 203 a IV. sürgősségi övezetbe. Az I. számú sürgősségi övezetbe tartoznak a város be- és kijáratai, a fő közlekedési útvonalaknak, a tömegközlekedési útvonalak, és a közintézmények, tanintézmények környéke, a második övezet a lakótömbök közötti bekötőutakat és a városrészeket összekötő utakat foglalja magába; a harmadik övezet az első két zónából kimaradt aszfaltozott utakat, a negyedik pedig a város összes aszfaltozatlan utcáját tartalmazza. Minden járműre GPS-térmeghatározó rendszer van beszerelve, így a RER irányítóközpontja valós időben láthatja a gép helyzetét és haladását.

 

Két új telep

Újdonságként említette meg Marel Dragoș azt, hogy két további tárolóhelyet alakítanak ki a városban. Az egyik a Bihorului utcában van, a másikat pedig a napokban alakítják ki a Dózsa György utcán. Az alpolgármester elárulta, hogy a polgárok a tavaly télen gyakran panaszkodtak amiatt, hogy a munkagépek elég későn érnek ki főként a dombvidékre eltakarítani a havat. A két tárolóhely kialakításával sokkal gyorsabbá válik a beavatkozás, mert a járműveknek nem kell majd a Morii utcáig elhajtani a csúszásgátló anyagokért, azokhoz a két új gyűjtőpontnál is hozzáférhetnek. „Úgy gondolom, hogy felkészültünk az idei téli szezonra, elegendő anyag és gép áll rendelkezésünkre, hogy már egyszeri kiszálláskor meg lehessen oldani egy sürgősségi övezetben a hóeltakarítást” – fogalmazott Marcel Dragoș.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában