Beszámoló

2022.10.06. 14:12

A Sebes-Körös Szorosának Napjai

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Réven a Sebes-Körös Szorosának Napjai elnevezésű rendezvénysorozatot. A szervezők érdekes programokkal várták a kilátogatókat.

BN-összeállítás

Az események péntek délben a Sebes-Körös Szoros Kupa futóversennyel indultak, ahol 6–19 év közötti gyermekek vetélkedtek a díjakért. Minden résztvevő emléklapot és pólót kapott, a legjobbak serlegekben és pénzdíjban részesültek. Szombat reggel 9 órától madár- és kisállat-kiállítás nyílt a sportteremben, 10 órától pedig iskolaközi természetnevelési versenyt rendeztek a révi kultúrotthonban, Ismerjük meg a Sebes-Körös Szurdokvölgyet címmel. 

Tizenegy órától a ROHU126 projekt keretében elkészített, 20x15 méteres rendezvénysátor felavatására, illetve a Sebes-Körös Szorosának Napjai eseménysorozat hivatalos megnyitójára került sor. A vendégeket Dorel Cosma révi polgármester köszöntötte, majd Florin Mititean ortodox, Vasile Ţântaş görögkatolikus és Papp Csaba református lelkészek áhítatát követően sor került a projekt rövid bemutatására. A jelenlévőket köszöntötte Dumitru Țiplea prefektus és Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke is. Jelen volt még Ioan Cupșa képviselő és Derzsi Ákos államtitkár is. Ezt követően a résztvevők a helyi és a testvértelepülésekről érkezett termékeket kóstolhatták meg, illetve az Ovi D. Pop fotóiból nyílt kiállítást tekinthették meg. Délután 17 órától népdal- és néptáncbemutató, a Sebes-Körös-völgyi amatőr együttesek műsora volt a programban: Rév, Vársonkolyos, Barátka és Élesd néptáncosai léptek fel a futballpályán felállított színpadon. Az est a Nuntașii Bihorului Együttes népi műsorával zárult.

Vasárnap délelőtt 9 órától indult a főzőverseny, ahol a székkutasaik kakaspörköltet, az apátiak slambucot, a hajdúszoboszlóiak körömpörköltet, míg a révi csapat marhapörköltet készített. Ugyanakkor a sátorban kézműves vásár és népművészeti műhelyek (fazekasság, üvegfestés stb.) működtek. Külön standokon mutatták be termékeiket az apátiak (házi száraztésztákkal), illetve a székkutasaik édes- és csípős paprikával, házi csokival, teákkal. Délután 16 órától Erika Posmoșanu, a nagyváradi Körösvidéki Múzeum muzeológusa tartott igen érdekes előadást a szorosról. Ezt követően léptek színpadra az ONIX Music csoport tagjai, az  Élesdi Karate Sportklub sportolói, majd a Polip együttes. A rendezvény napjain az érdeklődők meglátogathatták a révi cseppkőbarlangot, via ferrata- és rafting-túrákon vehettek részt, illetve interaktív íjászműhely is működött a focipályán a Redpoint Sportklubnak köszönhetően.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában