Büntetés

2022.08.19. 08:23

Zárolták a rosszul felhasznált szociális kártyákat

Több mint tízezer szociális kártyát zároltak, miután sokan alkoholt vagy dohányárut próbáltak vásárolni a támogatásból, noha a 250 lejes összeg csak élelmiszerre vagy meleg ételre költhető.

Illusztráció

P. Nagy Noémi

Mint ismeretes, a kormány döntése értelmében júniustól év végéig kéthavonta 250 lej értékű támogatást kapnak a kis jövedelmű nyugdíjasok, rokkantnyugdíjasok, alacsony jövedelmű többgyermekes családok, egyszülős családok és a hajléktalanok. Az összeget egy szociális kártyára töltik fel, és a pénzből a jogosultak csak élelmiszert vagy meleg ételt vásárolhatnak. Ezt hagyták figyelmen kívül mindazok, akik dohányárut vagy alkoholt próbáltak venni a támogatásból. Az érintettek kártyáját zárolták és büntetésre is számíthatnak. Marcel Boloș, az európai beruházásokért és projektekért felelős miniszter kifejtette, hogy a kártyák a következő részlet feltöltéséig biztos blokkolva maradnak. Hozzátette, hogy a bírság összege jelenleg eléri a 6500 lejt, de szigoríthatnak a szankciókon, amennyiben a jelenség általánossá válik. „Ha úgy vesszük észre, hogy egyre több ilyen eset lesz, akkor valószínűleg módosítani fogjuk a programot szabályozó rendeletet, és az érintettektől visszavonjuk a szociális kártyákat” – nyilatkozta a Digi24 hírtelevíziónak a miniszter.

Kik jogosultak?

A minisztérium augusztus elején közölte, hogy a kedvezményezettek listája 150.000 névvel egészült ki, ők szeptember 3-ig kellene megkapják a kártyákat postai úton, ezt követően szeptember 8-án töltik fel a második 250 lej összegű támogatást. A közleményből az is kiderül, hogy a második listán nemcsak az eredetiről kimaradt személyek szerepelnek majd, hanem azok is, akik 2022. július 1-jétől váltak jogosulttá. A Munkaügyi Minisztérium minden újabb részlet utalása előtt frissíti a kedvezményezettek listáját. A kártyatulajdonosok a 250 lejes támogatást kéthavonta egyszer kapják meg az év végéig, az összegeket a feltöltéstől számított tizenkét hónapon belül lehet elkölteni. A kártyákat tartalmazó levelekben a jogosultak egy használati utasítást is kapnak, ezen szerepel a PIN-kód is, valamint a programban résztvevő üzletek listája.

Mint már korábban is megírtuk, a szociális támogatásra a következő kategóriák jogosultak: az 1500 lejnél kevesebb (vagy azzal egyenlő) nyugdíjjal rendelkezők, az 1500 lejnél kevesebb (vagy azzal egyenlő) jövedelemmel rendelkező közepes vagy súlyos rokkantsági nyugdíjasok; a legalább két gyermeket nevelő családok vagy azok az egyszülős családok, akiknek egy családtagra jutó havi nettó jövedelme 600 lej vagy annál kisebb; a 2001/416-os törvény alapján szociális segélyben részesülő családok, valamint a hajléktalanok. Az európai beruházásokért és projektekért felelős minisztérium közlése szerint, akik a kedvezményezettek közé tartoznak, de még nem kapták kézhez a kártyájukat, azok a lakóhelyükhöz tartozó postahivatalban érdeklődhetnek, ahol további útmutatást kaphatnak, viszont azok a személyek, akik nem biztosak abban, hogy szerepelnek-e a jogosultak listáján, kérdéseikkel a munkaügyi minisztériumhoz kell forduljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában