Augusztus 20

2022.08.12. 09:38

Szentjobb lesz az idei virágkarnevál fő helyszíne a megyében

Többéves hagyomány Bihar megyében, hogy az augusztus 20-i Debreceni Virágkarnevál másnapján néhány virágkocsit áthoznak a határon, és Váradon, illetve a megye valamely településén is felvonulást, illetve programokat szerveznek. Idén Szentjobb lesz a központi helyszín.

A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

A témában csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökhelyettese, a Partiumi Alapítvány elnöke felidézte, hogy a Nagyvárad és Debrecen közötti jó kapcsolat azokra az időkre vezethető vissza, amikor még Biró Rozália volt az alpolgármester, és Nyitott Ablak Európára címmel indítottak programsorozatot. Aztán ez az együttműködés később folytatódott a megyei tanácsok, majd az utóbbi időben a civil szervezetek szintjén. Ennek jegyében írta alá néhány héttel ezelőtt Debrecenben a Partium Alapítvány és Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. a virágkocsik bérleti szerződését.

Idén négy kompozíció jön át a határon, köztük a Szent Koronát ábrázoló. Augusztus 21-én, vasárnap 18 órakor indulnak el Nagyváradról Szentjobb felé, ott „éjszakáznak”, majd augusztus 22-én, hétfő reggeltől halad keresztül a menet több magyarlakta Bihar megyei településen úgy, hogy a legtöbb megállónál valamilyen rövid műsorral készülnek a helyi szervezők.

A helyszínek és időpontok a következők: 9 óra – Micske, kultúrotthon előtti tér, 10 óra – Tóti, a polgármesteri hivatal előtt, 11 óra – Margitta, a városháza előtt, 12 óra – Monospetri, a katolikus templomnál, 13 óra – Székelyhíd, a központi park mellett, 14 óra – Csokaly, 15 óra – Kágya, közvetlenül a kanyarban, 16 óra – Bihardiószeg, a Zichy kastélynál, 17 óra – Biharfélegyháza, a községházánál, 18 óra – Paptamási, a polgármesteri hivatalnál, 19 óra – Bihar, a Penny Market előtti tér, 20 óra – Bors, a sportcsarnok előtt, 20.30-kor indulás a határátkelőhöz.

Zatykó Jácint szentjobbi polgármester megtiszteltetésnek nevezte, hogy 2022-ben az általa vezetett települést jelölték ki a virágkarnevál központi helyszínéül. Kiemelte, hogy ez azért is nagy öröm számukra, mivel az államalapítás megünneplésére mindig különös hangsúlyt fektetnek a településen.

Augusztus 21-én, vasárnap 10 órakor ünnepi szentmisével kezdődnek a programok a római katolikus plébániatemplomban, megáldják az új kenyeret, körmenetet tartanak és ünnepi műsor, illetve koszorúzás is lesz Szent István büsztjénél.

13 órától a sportpályán folytatódnak az események. 16 óra körül fellép a szentjobbi Vadvirág Népdalkör, 17 órától a monospetri Bábota Néptáncegyüttes, 18 órától Meleg Attila előadóművész, 19 órától a Rius & Band. Amikor megérkeznek a virágkocsik, Orosz László érábrányi pilóta mutat be légi parádét. 20.30 órától Hegedűs Szabolcs és zenekara ad koncertet, az est sztárvendége pedig a Bikini együttes, mely 22 órától csap a húrok közé. A nap Lucian Bărbulescu bukaresti DJ zenéjével ér véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában