Beruházás

2022.08.27. 11:09

Célegyenesbe ért a váradi nagypiac felújítási terve

Első ütemben rekonstruálják a leégett C1 jelű vásárcsarnokot, mely 1770 négyzetméteren terül el.

Fotó: Claudia Bonchis

Ciucur Losonczi Antonius

A nagyváradi önkormányzati képviselő-testület tegnap délutáni közgyűlésén a plénum elfogadta azt az előterjesztést, mely a nagypiacon 2020 nyarán leégett C1 jelű épülettest restaurálását és rekonstrukcióját célzó befektetés munkálatainak előhatástanulmányi véleményezését tartalmazta, illetve a műszakiterv-kivitelezési fázis műszaki-gazdasági mutatóit az egész objektumra vonatkoztatva. A tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester kifejtette, hogy a mutatók elfogadását követően készen állnak arra, hogy közbeszerzési eljárást írjanak ki az egész munkálatra, hogy aztán a tendergyőztes kiválasztása után a jövő év folyamán elkezdődhessen a kivitelezés első üteme. Közben pedig a művelődési minisztériummal és a megyei kulturális igazgatósággal folytatódik a per, és megpróbálják véglegesíteni az épületek műemlékbesorolási ügyiratait annak érdekében, hogy az építkezés második szakaszának is nekifoghassanak.

Fotós: Alexandru Nițescu

Az elöljáró arra is felhívta a figyelmet, hogy a befektetés teljes költsége közel 20 millió euró. Első ütemben rekonstruálják a leégett C1 jelű vásárcsarnokot, mely 1770 négyzetméteren terül el. Lesz benne 21 modul a virágárusoknak, 28 a tejtermékek eladóinak és 20 a hústermelőknek. Ugyanakkor 50 utcai parkolóhelyet is kialakítanak, melyeket rövid ideig lehet majd használni, valamint egy bekötőutat is a Fürdői (Nufărul) út irányából a Ghillányi (Cantemir) út felé. A tűzvész után maradt romoktól (melyeket meghagynak és kijavítanak) 1,5 méterre építik az új alumínium szerkezetet és üvegfalakat. Azt tervezik, hogy az üvegfal külső részébe belevésik az eredeti, korábbi építmény képét. Ez a beruházási szakasz várhatóan 4,4 millió eurót emészt fel, mely összeg tartalmazza az 1,8 millió euró értékű vissza nem térítendő támogatást is. Abban reménykednek, hogy 2024 végéig el tudják költeni a HU-RO-s pénzt, s így nem sodorják veszélybe magyarországi partnereik projektjeinek finanszírozását sem.

A második fázisban egy új ingatlan épül, 161 férőhelyes mélygarázzsal, 504 asztalos zöldség-gyümölcs szektorral, közélelmezési részleggel, 34 kereskedelmi helyiséggel és 154 nem élelmiszeripari termékek árusítására alkalmas modullal, két konferenciateremmel és irodákkal, valamint a kinti részen sétányokkal, zöldövezettel és bekötőutakkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában