Beszámoló

2022.06.21. 10:00

Díjakat adtak át az RMDSZ megyei küldöttgyűlésén

Beszámoló küldöttgyűlést tartott pénteken este az RMDSZ Bihar megyei szervezete a váradőssi Ifjúsági Házban. Beszédek, hozzászólások hangzottak el, valamint díjak is átadásra kerültek.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke és Szabó Ödön ügyvezető elnök három Hűség- és egy A kezdet-díjat adott át. Az ügyvezető elnök döntése értelmében A Hűség-díjban részesült az idén dr. Kékedi Judit (2003– 2021-ig a papfalvi kórház egészségügyi-szociális központjának vezetője, hosszú éveken át helyi RMDSZ-elnök, négy évig önkormányzati képviselő), Koncsek Zita (2013–2021 között a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke, 2013–2021 között szociális ügyekért felelős megyei ügyvezető alelnök, 2021-től az Ecclesia Mater Alapítvány elnöke) és Simon Lajos (1992–2002 között hegyközújlaki RMDSZ-elnök, 1996–2000 között helyi tanácsos). A kezdet-díjnak Kiss István-Sándor örvendhetett, aki 1990 óta RMDSZ-es helyi tanácsos Szentjobbon. Beszámolójában Cseke Attila megyei RMDSZ-elnök, fejlesztési miniszter kitért arra: egyértelmű, hogy a 2021 második fele a koronavírus elleni eddigi legnehezebb időszakát jelentette, számára különös módon, hiszen közel három hónapig az egészségügyi miniszteri feladatokat is el kellett látnia. 

A szeptemberi kormányválság, és az azt követő kormányváltás is kiemelten fontos volt az RMDSZ számára, ugyanis egy folyamatosan vitatkozó koalíciót két nagyon erős pártból álló, amolyan USR-s időkre emlékeztető monstrumkoalíció váltott fel, ahol az RMDSZ szerepét csakis a korábbi, szakmai alapon történő komoly munka révén sikerült fenntartani. A megyei szintű politika, ennek a konstellációnak a dacára, szinte semmit nem változott, ugyanis „a Bolojan-féle makacsság és büszkeség” csupán a szokásos eredményeket hozta: bár a PSD-sek keresték, hol lehetnének hasznosak, a megyei liberálisok, amolyan bolygó hollandi módjára, teljesen eltérve az országos elvektől és stratégiától, inkább a magányos farkas szerepében igyekeztek díszelegni, azt bizonygatva, hogy minden, ami jó ebben a megyében, az csakis hozzájuk köthető. 

Az RMDSZ-elnök kiemelte azt is: mostanra minden RMDSZ-es polgármesternek van legalább egy elkezdett projektje, melyek nagyon fontosak a helyi közösségek számára. Arról nem is beszélve, hogy több tucatnyi projekt is arra vár, hogy támogatást szerezhessenek azokra is. A PNNR-s pályázatok kapcsán megjegyezte: „bár a tempó, ami diktáltunk, nagyon erős volt, bebizonyítottuk, hogy Románia is képes lehet gyorsan és hatékonyan dolgozni.” 

Az Anghel Saligny-program pedig a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb infrastrukturális projektje, amely a sok évtizedes elmaradásokat igyekszik majd pótolni, tette hozzá a miniszter. A hozzászólásoknál  Borsi Imre Lóránt megyei ügyvezető elnökhelyettes, frakcióvezető a minyonokhoz hasonlította az EMNP politikusait. Úgy fogalmazott: akárcsak az ismert rajzfilmfigurák, ők is keresnek egy gazdát, akit szolgálhatnak, ez pedig nem más, mint Ilie Bolojan megyei tanácselnök, aki ugyan nem szuperhős, de „mindenki azt szeret, akit akar”. Szabó József váradi RMDSZ-elnök arról beszélt: Bolojan magyar nyelvű levelet küldött a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnökének, melyen találkozót kér. „Két évnek kellett tehát eltelnie ahhoz, hogy eszébe jusson testvérmegyei kapcsolat”, közölte Szabó József. Beszédében Szabó Ödön a népszámlálás és a szolidaritás fontosságára figyelmeztetett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában