Interjú

2022.06.10. 08:42

„Azt szeretnénk, hogy emlékezetes legyen a 10. Szent László Napok”

Beszélgetés Zatykó Gyulával, a nagyváradi Szent László Napok főszervezőjével.

Fotó: Vigh László Miklós

Balogh Ágnes

– Immár tizedik alkalommal szervezik meg idén június 20–26. között a nagyváradi Szent László Napokat, ami egy évtized alatt a térség egyik legnagyobb kulturális fesztiváljává nőtte ki magát. A jubileum mindig együtt jár a nosztalgiával, így arra kérném, idézze fel a kezdeteket. Hogyan született meg a Szent László Napok ötlete?

– A Kolozsvári Magyar Napok sikere ihletett. A kolozsvári, a nagyváradi, a marosvásárhelyi, a temesvári, a brassói magyar napok mind-mind egy szellemi műhely termékei, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, illetve Néppárt közeléből indultak el, a későbbiekben mindegyik külön utat járt vagy jár be. Nagyváradon adott volt, hogy Szent László Napok néven debütáljon a kulturális fesztivál. Igyekeztünk olyan rendezvényt szervezni, ami különbözik az addigi, politikával átitatott összejövetelektől. A középpontba a kultúrát, a magyarságtudatot, a gyerekprogramokat, a váradiságot és minőségi szórakozást tettük. A Rhédey-kertből indultunk, eljutottunk a várig, ebben az évben pedig már két helyszínen tartjuk a fesztivált: napközben a várban lesznek a programok, az esti sztárfellépők a város központjában, a Szent László téren csapnak a húrok közé. Ez a lehetőség egyben azt jelenti, hogy a város vezetése teljes mértékben elfogadta, illetve az utóbbi években kimondottan támogatta a rendezvényt. Nagy út ez, és egyben munkánk elismerése is.

– Kilenc Szent László Napok után – amiből sajnos egy a virtuális térben zajlott – hogyan látja folyamatában a fesztivál alakulását?

– Mint az élet minden területén, a siker váltakozó, de egészként szemlélve nagyon sikeres rendezvénynek tartom, a látogatók száma is ezt bizonyítja. Ez a szám az előző években 35 ezertől 50 ezerig terjedt, de megtörténhet, 
hogy az idén rekordot döntünk. Ugyanakkor nemcsak a mennyiségi indikátor a fontos, hanem a minőségi is. Úgy érzem, ezen a téren is megállja a helyét a rendezvényünk, a programok színvonalasak, változatosak, minden érdeklődési körre, illetve korosztályra igyekszünk odafigyelni. 

– Főszervezőként mi volt eddig a legmaradandóbb élménye? Legnagyobb siker, legnagyobb csalódás?

– A legnagyobb siker érzése akkor van, amikor látom a rengeteg embert felhőtlenül szórakozni. Amikor valami újjal próbálkozunk – ilyen volt például a lovasprogramok beiktatása –, és a nézők értékelik ezt. Amikor látom és hallom a felhőtlen gyerekzsivajt. Amikor a koncerten a nézők együtt énekelnek vagy táncolnak az előadóval. Nehéz kiválasztani egyetlen sikeres eseményt. Talán annak örülök a legjobban, hogy sikerült az Omega együttest elhozni Váradra. Most, miután tudjuk, hogy ez volt az utolsó esély erre, még nagyobb jelentősége van ennek az eseménynek. A legnagyobb csalódás egyértelműen a pandémia időszaka, kidolgozott programokat nem tudtunk megvalósítani 2020-ban. De akkor sem maradt el nyomtalanul a Szent László Napok, hiszen értékes rövidfilmekkel a virtuális térben ünnepeltük váradiságunkat. De ez nem volt az igazi, a közösséget egybekovácsoló esemény. Remélem, nem lesz többé ilyen helyzet.

– Hogyan illeszkedik be a tevékenységébe a főszervezői munka, hiszen egyben az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, illetve Nagyvárad polgármesterének tanácsosa?

– Könnyen. Elsősorban van egy nagyszerű csapatom a Szent László Napok megszervezésére. Igazán hálás vagyok nekik az önzetlen, odaadó munkájukért. A néppárt alelnökeként ugyanaz a fő célkitűzésem, mint a fesztivál esetében: közösséget szervezni, és a közösség érdekében tenni. Polgármesteri tanácsosként szintén a közösséget képviselem a nagyváradi önkormányzat egy-egy döntése kapcsán. A három munkakörnek, pontosabban szolgálatnak egy közös pontja van: közösségi munka mindegyik.

– És akkor térjünk át a 10. Szent László Napokra. Hogyan láttak neki a szervezésnek, milyen célok lebegtek, lebegnek a szervezők szeme előtt?

– Azt szeretnénk, hogy emlékezetes esemény legyen a 10. Szent László Napok, ezért az idei fesztivált záró sztárfellépőnek Ákost hívtuk meg, de a többi koncerten is elismert előadók mutatják be produkciójukat. A program összeállításakor az is célként lebegett előttünk, hogy minél több helyi és környékbeli vagy innen elszármazott művészt hívjunk meg, és büszkén jelentem, erőfeszítésünket siker övezte. Nagy újításnak számít ugyanakkor, hogy a nagykoncertek helyszíne idén a Szent László tér lesz, ahol jóval több fesztiválozó elfér, mint a várban. A két helyszín elválasztása egy nehéz döntés eredménye, de az esti fellépők olyan sok embert fognak megmozgatni, hogy biztonságos körülmények között ezt nem lehet a várban megszervezni. De a várban lévő események is nívósak lesznek. Rengeteg, gyermekeknek szóló programot szervezünk, lesznek rangos történelmi előadások a Magyarságkutató Intézet konferenciájának jóvoltából, a hagyományokhoz híven számos kulturális esemény, kiállítás, kicsiket és nagyokat megmozgató sportolási lehetőség és még sok egyéb nívós program várja az érdeklődő közönséget a Szent László Napok idején. Este pedig a várban sem áll meg az élet, kisebb zenekarok lépnek fel azokat szórakoztatva, akik a várban akarnak maradni, beszélgetni, borozgatni. Hiszen a lacikonyhák, borházak késő estig várják majd a fesztivál résztvevőit.

– Ami pedig a jövőt illeti, lassan az összes közönségkedvenc magyar együttes megfordult a Szent László Napokon. Ráadásul idén a vár mellett a Szent László teret is „beveszi” a fesztivál, hová lehet még innen fejlődni? Milyen rövid, illetve hosszú távú terveket szövögetnek a szervezők?

– Terv az van bőven, remélem, adva lesz hozzá a lehetőség is. Valóban rengeteg magyar közönségkedvenc bemutatkozott már rendezvényünkön, igyekeztünk a ,,nagy öregeket” párosítani a fiatal, feltörekvő zenekarokkal. Főleg a fiatalok között van még miben válogatni. De biztos vagyok benne, hogy találunk még olyan hosszú évek óta zenélő sztárokat is, akiket el tudunk majd hozni Nagyváradra. De ez csak a zenei része a fesztiválnak. Személy szerint nagyon tetszettek a lovas programok, illetve a középkori viseletet bemutató kosztümös megjelenések. Ezek költségesek ugyan, de látványosak. A felújított városközpontban, a Körös-partban nagy potenciál van, ideális helyszín lehet a következő években, ugyanis az idén még nem lehetett rendezvényeket tartani a Bémer téren vagy a színház háta mögötti területen, a váradiak körében Majomszigetként ismert téren. Úgyhogy vannak elképzeléseink a jövőre is. Legyen béke, ne legyen járvány, és akkor mi tesszük a dolgunkat, hiszen, mint már mondtam, közösséget alkotunk. Hajrá Várad!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában