Ismeretterjesztés

2022.05.06. 14:30

Közelebb az erdők világához, QR-kódokkal!

Az eddiginél is hívogatóbb hely lett a nagyváradiak kedvelt kikapcsolódási pontja, a Félixfürdőn található erdő.

Bíró Orsolya

A Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság és a környezeti nevelést küldetésként vállaló, az első nagyváradi közösségi kertet megnyitó Grund Community Egyesület olyan ismeretterjesztő útvonalat alakított ki az említett erdőben, ahol annak „titkait” fedezhetik fel a sétálók. Milyen fák nőnek ott? Milyen madarak és milyen virágok láthatók? Erre és még sok más érdekességre kap választ az arra járó. 

A Félixfürdőn található erdő a nagyváradiak és a bihari turisták kedvenc sétálóhelye, a helyi erdészet próbálja tisztán tartani, megóvni. A szemeteskukák kihelyezésének ötletével egy időben felmerült, hogy célszerű lenne hasznos információkkal is ellátni az erdőlátogatókat a helyről, ahová sokan visszatérőként járnak – így született meg a tanösvény ötlete. 

A Grund Egyesület, mivel hivatása a természetben és a természettel való tanulás és nevelés, gondolkodás nélkül munkához látott az első megbeszélést követően kialakult együttműködésben. A tanösvény elméleti részének kidolgozója Szabó Zsófia, aki természetpedagógusként diploma dolgozatában a tanösvények oktatási eszközként való működésével és azok fontosságával mélyrehatóan foglalkozott, ösvényeket tervezett, és aki természettudománnyal foglalkozó kapcsolatrendszerét is bevonta a lehető legmegbízhatóbb és legélvezetesebb végeredmény érdekében.

Élményt a kézbe egy szkenneléssel!

A három kilométer hosszú tanösvény több irányból is megközelíthető; legegyszerűbben az Apollo stranddal szemben lévő alagút előtt kihelyezett kezdőtáblától érhető el, az útvonal innen indul és erdészeti parcellákat elválasztó utakon haladva kerüli meg a félixfürdői erdészházat. A kezdőtáblára a tanösvény útvonaltérképe, valamint az állomások és a látogatási szabályok kerültek fel. A turista minden állomáson talál egy 3 QR-kóddal ellátott jelzőtáblát, a három kód három különböző nyelvű leíráshoz vezet (román, magyar és angol). Okostelefonnal történő egyszeri beolvasásra a látogató máris több mindent megtudhat az erdőről, a benne lévő élőlényekről, a fákról és gyümölcseikről, még az erdészeti hivatal munkájáról is. Ezenkívül a felhasználó minden beolvasott kódnál információt talál az útvonalról és az irányról. A szövegeken és a képanyagokon is számos lelkes, önkéntes szakértő dolgozott. 

A kikapcsolódni vágyók így megismerkedhetnek olyan fafajokkal, mint a kocsányos és a kocsánytalan tölgy, vagy a cserfa. Láthatnak képeket az erdőben növő tavaszi virágokról, például a szellőrózsákról, a keltikéről vagy a tüdőfűről. Megtudhatják, ehetők-e az általuk látott gombák, vagy hogy melyik madár hogyan énekel. 

Felelős magatartásra van szükség a természetben

A séta izgalmasabbá, tartalmasabbá tétele érdekében a kezdeményezők által elhelyezett QR-kódok más linkek és weboldalak felé is irányítják a turistákat, így például a Milvus Csoport oldalaira, ahol a kíváncsiskodók egy olyan alkalmazást fedezhetnek fel, amely segít a madarak azonosításában, de megtalálják a Román Madártani Egyesület honlapjának linkjét is, amelyen újdonságnak számít a madárhangok gyűjteménye.

„Szerintem egy erdő alternatív hely lehet az oktatás számára. Romániában szükség van alternatív oktatásra, főleg a természetről, az ökológiáról, mert nem tudjuk, hogyan kell felelősen viselkedni a természetben. Ha kapcsolatot teremtünk az ember és a természet között, esélyünk van egy jobb magatartás kialakítására” – mondta Szabó Zsófia a legelső, átadó sétán. Mint részletezte, az útvonal minden korosztály számára alkalmas, az óvodásoktól a 99 éves felnőttekig, és éppen azért, mert digitális az információ, folyamatosan kiegészíthető, frissíthető.

Polgári nevelésből elégtelen 

Azt, hogy az emberek nem tudnak a természetben felelősen viselkedni, megerősítette az Erdészeti Igazgatóság vezetője is, aki pontosította, milyen gyakran kell az erdészeknek összeszedniük a turisták által az erdőkbe kidobott szemetet. „Időszakos hulladékgyűjtést kell végeznünk, de bízom a látogatók felelősségében. Mindig takarítunk, de mindig találunk hulladékot. Az állampolgári nevelésünk ezen része nagyon hiányos” – mondta Teodor Ioan Suciu.

A Váradszentmártoni Polgármesteri Hivatal vállalta a felelősséget a nyomvonalon lévő kukák kiürítéséért, így az erdészek remélik, hogy ennek a nyomvonalnak az elindításával az erdőben nem keletkezik szemétkár. De ez attól függ, hogy a turisták mit értenek majd a természetben sétálás fogalma alatt.

Az útvonal bárki számára ingyenes, és minden nap és évszakban elérhető. A tanösvény teljesítése körülbelül kétórás sétát jelent, könnyű ritmusban. A tanösvényen továbbá engedélyezett a kerékpározás gyermekek és felnőttek számára is.

Fotók: Erdészeti Igazgatóság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában