(T)Ér – Kép Szalacsról

2022.05.19. 18:00

Hétvége a népi kultúra jegyében Szalacson

A múlt hétvégén a Balaskó Nándor iskola diákjai és a szalacsi asszonykórus elevenítette meg a település hagyományait. A diákok saját szülőfalujukban vettek részt honismereti vetélkedőn, az asszonykórus pedig a magyarországi Görbeházán járt, kórustalálkozón.

Szűcs György

(T)Ér – Kép Szalacsról címmel indult útjára a helyi értékekkel foglalkozó verseny. Sajátossága volt, hogy a diákok több hónapon keresztül ismerkedtek helyi terekkel, emberekkel. A játékos vetélkedő célja az volt, hogy felhívja a gyerekek figyelmét azokra a lokális értékekre, amelyek kifejezetten a saját településeikre jellemzőek. Ide tartozik például a szalacsi zsellérház, az ottományi kúria, vagy éppenséggel a négylyukú híd. Legendákkal, történetekkel, emberekkel kellett ismerkedni, olyanokkal, akik valamit hozzáadtak a település kultúrájához. Andrássy Ernő, Rácz István, Balaskó Nándor mind, mind olyan személyiségek, akik helyben születtek, emléküket szobrok őrzik, élettörténetük azonban kevésbé ismert. A játékos feladatok között a szelfi készítéstől kezdve egészen a keresztrejtvényig voltak kreatív kihívások, feladatok, amelyeknek céljuk jobban megismertetni a helyi iskolásokkal a helyi sajátosságokat. Alakulataik olyan nevekre hallgattak, mint: Falusi kopók, Gyöngyszemek és Gumimacik (ez egyúttal az első három helyezett felsorolása). Gergely Irén, matematika szakos tanárnő, szervező célja az volt, hogy a rendezvény által tudásvágyat ébresszen diákjaiban. Ezáltal a gyerekekben az épített és szellemi örökség iránti érdeklődést felkeltse.

Mindeközben a magyarországi Görbeházán a szalacsi asszonykórus énekelte fel az otthonról hozott népdalokat. Vendégek érkeztek Miskolcról, Debrecenből és a határon túlról is. Amikor az érmelléki kórust felkonferálták a szervezők, az amúgy folyton morajló közönség elhalkult és együtt énekelt a Szabó Irma néni által vezetett formációval. Sikerüket talán az írja le leginkább, hogy a találkozó végeztével két újabb helyszínre is meghívást kaptak az "örökzöld" hölgyek.

Az elmúlt szombat tehát a szellemi örökség jegyében telt, határon innen és túl, míg a hétvégén egy újabb verseny kezdődik. Idén a kézilabda Ér-Kupa rendezését a szalacsi iskola viszi, így pénteken és szombaton a sport jegyében telik majd a hétvége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában