Adomány

2022.05.27. 07:40

Átvette a Szent László szobrot a nagyváradi önkormányzat

A váradi helyi tanács csütörtöki ülésén egyhangúlag megszavazta azt, hogy átveszik a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség adományát, Szent László lovas szobrát, Deák Árpát szobrászművész alkotását.

Pap István

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség kezdeményezése volt az, hogy szent királyunk lovas szobrát kihelyezzék a váradi várba. A szándékot a megvalósítás különböző szakaszai követik. Az alkotást, az 503 centiméter magas impozáns lovas szobrot Deák Árpád jeles váradi szobrászművész készítette el és az újzimándi öntődében öntötték bronzba. A kivitelezés teljes költsége 260.400 euró volt. Az elkészült alkotást a római katolikus püspökség most a nagyváradi önkormányzatnak adományozta, de ennek természetesen vannak feltételei. A helyi önkormányzat azzal a feltétellel veheti át a szobrot, ha vállalja azt, hogy a hatályos törvényeknek megfelelően kihelyezi azt a váradi várban arra a helyre, amelyről már korábban megegyezett a püspökséggel. Az adományozás feltétele az is, hogy a szobrot az eredeti helyen kell megtartani, ha pedig később netalán a polgármesteri hivatal mégis el akarná mozdítani onnan, ezt csak a katolikus püspökséggel történt előzetes megegyezés után teheti meg. A város ugyanakkor vállalja azt is, hogy saját költségén megépítteti a szobor talapzatát. A püspökség fenntartja továbbá a jogot, hogy Szent László kultuszát népszerűsítő rendezvényeket tartson a várban. A Nagyváradi Helyi Tanács csütörtöki ülésén egyhangúlag megszavazta a püspökség adományát átvevő helyi tanácsi határozatot, tehát egyúttal vállalta a fenti feltételeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában