Támogatott tartalom

2022.04.29. 11:07

Tudnivalók a népszámlálásról és lakásösszeírásról. Kérdések és magyarázatok

A népszámlálás az Európai Unió összes országában zajló művelet, és most először történik meg, hogy a népesség- és lakásszámlálás adatait 100 százalékban számítógépen dolgozzák fel. A kérdőívben szereplő összes kérdés kötelező, azt mindannyiunknak maradéktalanul ki kell töltenünk. Az űrlapon való navigálás bizonyos szabályokat követ, a válaszokat a saját demográfiai-szociális-gazdasági helyzetnek megfelelően kell megadni. A kérdőív több etnikai kisebbség nyelvén, valamint angolul is elérhető. 

Szokásos tartózkodási hely az a hely, ahol valaki a napi pihenőidejét általában tölti, függetlenül a pihenés, nyaralás, baráti és rokonlátogatás, üzleti utak, egészségügyi kezelés vagy vallási zarándoklat miatti ideiglenes távollétektől. 

Ha ön 12 hónapnál rövidebb ideig tartózkodik külföldön, elvégezheti online az önkitöltést. A hontalan személyek is részt vehetnek a népszámláláson, amennyiben legalább 12 hónapig Romániában élnek. 

Ha egynél több otthona van, akkor a szokásos tartózkodási helye szerinti otthonra vonatkozóan fogják nyilvántartásba venni. Ha az egyik lakás el van foglalva, az ott élők válaszolnak a népszámlálásra (rokonok, bérlők stb.).

Ha albérletben lakik, meg kell adnia az adott lakásra vonatkozó információkat. Fontos tudni: a 2020/19. számú sürgősségi kormányrendelet 52. cikkelyének (1) bekezdése előírja, hogy „a népszámlálás eredményei kizárólag statisztikai és tudományos kutatási célokra használhatók fel”.

Ha egy család külföldön él, de nyaralni érkezik az országba, csak a háztartás itthon maradt tagjai, a szokásos tartózkodási helyükön lévők számoltatnak meg. A külföldről érkező családtagokat hosszú időtartamra (legalább 12 hónapos) távollevőknek nyilvánítják. 

A felváltva két lakóhelyen élő gyermekek esetében azt a lakóhelyet kell figyelembe venni, ahol a legtöbb időt töltötték. Ha a két időtartam megegyezik, akkor az a lakóhely a szokásos tartózkodási hely, ahol a gyerekek a 2021. december 1-i napjukat töltötték.

Figyelem! Csak a legvégső esetben adhat valaki a népszámláló biztosnak – saját felelősségére – pontos és teljes körű tájékoztatást egy másik személyről, aki nem tud részt venni a népszámláláson. Meghatalmazotti interjúra csak kivételes esetekben kerül sor, és csak akkor, ha a biztosnak nem sikerült előzetesen felvennie a kapcsolatot a megkérdezendő személlyel. 

Kiskorúak esetében az önkitöltési időszakban a kérdőív kitöltését az egyik szülő, a törvényes gyám vagy a gondját viselő nagykorú személy végezheti. 

Fontos megjegyezni, hogy a címnél a szokásos tartózkodási helyet kell megjelölni. A közösségek számára előnyös közpolitikák kiszolgálása érdekében a népszámlálás fő célja a rezidens lakosság (szokásos tartózkodási hely szerinti) rögzítése és mérése, NEM a lakosság lakhely szerinti száma, amelyben olyan személyek is szerepelhetnek, akik ideiglenesen elhagyták Romániát.

A regisztrációk száma egyetlen e-mail címen korlátlan. A legfontosabb, hogy az e-mail cím érvényes legyen, és az önkitöltéssel foglalkozó személy hozzáférjen ehhez a címhez.

Hogyan vezessük be a háztartás többi tagját az önkitöltési szakaszban? 

Első lépés: A háztartás tagjai referenciaszemélyt (háztartásfőt) jelölhetnek ki az előzetes regisztrációs űrlap kitöltésére. Ez a személy tölti ki a háztartási többi tagjának a személyi számát, e-mail címét.

Második lépés: A háztartás minden tagja az előzetes regisztrációs űrlapon megadott e-mail címre megkapja a saját népszámlálási kérdőívét. 

Harmadik lépés: Ezután mindenki megnyitja az e-mailben kapott linket, ahol megnyílik a kérdőív, amelyet ki kell töltenie.

(Fizetett hirdetés 15547)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában