Városrehabilitáció

2022.03.09. 15:00

Megkezdődött az épülettorzó bontása

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

 

Elkezdték bontani hétfő délután a nagyváradi Bunyitay-liget (Brătianu park) mellett évek óta álló, félig elkészült épületet, írja közleményében a polgármesteri hivatal. A vasúti töltés mellett lévő telken a 90-es években egy tömbházat akartak építeni, de mindez idáig csak az épület váza készült el. A terület megtisztítása után a polgármesteri hivatal műszaki igazgatósága veszi át azt, és egy városrehabilitációs projekt keretében mintegy száz parkolóhelyet, zöldövezetet és gyalogos utakat alakít ki ott. Lucian Popa, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal ingatlankezelő igazgatóságának a vezetője elmondta, hogy maximum két hét alatt lebontják az építményt és a területet teljesen megtisztítják a törmeléktől, tehát azt követően kezdődhet a térkialakítás. Florin Birta polgármester a maga részéről közölte: „Annak érdekében, hogy kiemeljük és megváltoztassuk az arculatát ennek a fontos, a Brătianu park közelében lévő elhanyagolt területnek, hoztunk egy helyi tanácsi határozatot arról, hogy mintegy 4100 négyzetméternyi területen parkolóhelyeket és zöldövezeteket alakítunk ki. Az új parkolóhelyeknek köszönhetően felértékelődik majd ez az övezet, hiszen hasznosak lesznek ezek a helyek mind a nagyváradi polgárok, mind pedig nyáron az akvaparkba érkező turisták számára. Ugyanakkor mindazok, akik a futópályát használják, és ebbe a parkba jönnek, itt tudnak majd megállni az autójukkal”. 

 

A projekt részeként a Vízvezeték (Olteniei) utca felőli részen egy támfal épül. Az összesen 92 parkolóhelyből hat a mozgáskorlátozottak számára lesz fenntartva. A zöldterületnek a vasútvonal felőli oldalán fákat és cserjéket ültetnek el, a park felőli részén pedig gyepszőnyeget terítenek le, és évelő növények kerülnek ide. A zöldövezet mintegy 1500 négyzetméteren fog elterülni. Mindemellett a csapadékvíz-elvezetést és a közvilágítást is kiépítik. A beruházás teljes értéke az áfával együtt 7,4 millió lej, ebből 3,9 millió lejt kifizettek a tulajdonosoknak a terület kisajátításáért, a fennmaradó összeg pedig a munkálat költségeit fedezi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában