Nagyvárad, a Pece-parti város

2022.03.30. 16:00

Csepelen jártak az érmelléki gazdák

Közlemény

 

Nagyvárad, a Pece-parti város című rendezvény keretében, amelyet október elején szerveztek Csepelen, egy gasztronómiai bemutatóval hivatalos volt az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE) is, amelyen a helybéliek megismerhették Nagyvárad és a régió sajátos ízeit. Március 27-én, vasárnap a tavaszköszöntő családi napon újabb meghívást kaptak termékeik bemutatására, mely esemény a csepeli napközis tábor területén zajlott, megfűszerezve mindenki szájíze szerint való szórakozási lehetőségekkel – Szinetár Dóra fellépése is színezte a napi műsorpalettát –, de voltak rövid érdekes bemutatók is gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt (állatok, méhek, fűszernövények, kertészkedés, egyebek).

 

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete kézműves termékekkel, érmelléki borokkal, méhésztermékekkel „erősítette” a családi nap programját. A bortermelőket a Hegedűs Pincészet képviselte. Az érmihályfalvi Hegedűs Attila többek között az érmelléki borokat, főleg a vidékre jellemző bakator fajtát népszerűsítette, annál is inkább, mivel szőlőtermesztésre alkalmas éghajlata révén az Érmellék mindig remek bortermő vidék volt. E hagyomány több évszázados múltja ismert tény az egész Kárpát-medencében.

 

Püsök István székelyhídi gyümölcstermesztő és feldolgozó is jeleskedett termékeivel, a bihardiószegi Törő Ildikó házi készítésű szörpökkel, lekvárokkal, savanyúságokkal, Havran Gábor a Napfény Ereje termékcsaláddal, Holló Edit és Szilágyi Éva kézműves mesefigurákkal, gyermekjátékokkal, illetve kézileg készített ékszerekkel, Tica Beatrice a hegyközi Siterből méhésztermékekkel, Nagyszalontáról Katona Annamária hímzett táskákkal, valamint a szilágysági Varsolcról a Bartus házaspár levendula termékekkel népszerűsítette régiónkat.

A családi napra kilátogatott Borbély Lénárd csepeli polgármester is, aki megtisztelte az érmellékiek standjait, érdeklődéssel hallgatva a vidék borairól szóló kiselőadást, ugyanakkor a termékek kóstolása sem maradhatott el.

 

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában