Iskolarádió

2022.02.11. 09:53

Jó reggelt, Arany népe!

A nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum régen dédelgetett álma valósult meg tavaly, amikor először köszönthették saját rádió hangszórójából a diáksereget. Az Aranyrádió ötletgazdája Kiss Mária aligazgató, elindítója pedig egy maroknyi tizedikes diák volt.

Erdon-összeállítás

 

Az elnevezés, úgy is mondhatnánk, adta magát, hiszen mi más is lehetne a nagy költő szülővárosában, de azért a diákok is szavazhattak e kérdésben, mert a nagyszalontai Aranyrádióban mindent a tanulók találnak ki, készítenek el. Az induló csapat kemény magja, akik szívüket-lelküket beleadták a rádiózásba, Nagy Dániel, Boros Árpád, Paulcsek Erik, Kertmegi Dávid, Szél Ákos és Szatmári Levente volt. Információkat gyűjtöttek az éppen bejátszott slágerekről, melyeket a zeneszámok előtt elmondtak, kész adásokat vágtak össze, majd ezeket játszották be szünetekben. Indulása óta mintegy 40 diák vett részt az adások szerkesztésében. 

Az iskola Bocskai utcai épületében, a hálózat kiépítésében, hangszórók felszerelésében nagy szerepe volt Koszorús Istvánnak. A felszereléseket pályázatok útján vásárolták, a Pro Lyceum Alapítványon és az iskolán keresztül pályáztak a Rákóczi Szövetséghez és a Bethlen Gábor Alaphoz. „Ugyanakkor a Nagyszalontai Polgármesteri Hivatal is segített, hogy minél modernebb technikával dolgozhassunk” – mondta Tanka László, a rádió menedzsere, akitől azt is megtudhattuk, hogy mára megvásárolták a kellő felszerelést ahhoz, hogy a piac melletti iskolaépületben is elindulhasson az Aranyrádió.

 

A biztató kezdet után az idei tanévben megújult lelkesedéssel láttak munkához a szerkesztők. A 10.A osztály diákjainak egy kisebb csoportja vette át a stúdiót. Molnár Máté, Nemes Csongor és Balázs Krisztián technikai tudásukkal kezelik a keverőpultot, Matuschinka Khyra, Deák Kincső, Bálint Stefánia és Nagy Zsófia hallható a mikrofon mögött, őket irányítja a szintén tizedikes Tanka László. 

 

A jövőre vonatkozóan a rádió szerkesztőségében elmondták, tervben van egy online podcast, mely elérhető lesz több ismert podcast felületen, és egy nonstop online rádióadás az iskola weboldalán, ezek technikai kivitelezésén dolgoznak jelenleg. Az online rádiózás licenszeit/engedélyeit megszerezték, a streamelés technikáját kell még valahogy megoldják-megtanulják. Persze az is terveik között van, hogy az iskola minden épületében kiépítsék a rendszert, hogy mindenhol hallható legyen az Aranyrádió. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában