Kiállítás

2022.01.25. 12:00

Nagyváradi vendégművészek gazdagították az ünnepi rendezvényeket Debrecenben

A debreceni Partium Ház Üzenet Sződemeterről címmel szervezett ünnepi rendezvényeinek nagyváradi művészek voltak a főszereplői a magyar kultúra napján. Délelőtt Tóth István fotóművész képeiből nyílt kiállítás, melyen fellépett Thurzó Sándor József brácsaművész, a délutáni előadáson Firtos Edit színművész szavalta a Himnuszt, Thurzó Zoltán zongoraművész pedig magyar zeneszerzők műveiből összeállított koncertet adott.

Forrás: partiumhaz.hu

 

Szombat délelőtt, Üzenet Sződemeterről címmel, Kölcsey Ferenc, a Himnusz költőjének szülőfaluját bemutató fotókiállítás nyílt a debreceni Partium Házban. A Sződemeter mai arcát ábrázoló 20, fekete-fehér alkotást Tóth István nagyváradi fotóművész kimondottan erre az alkalomra készítette.

A megnyitó ünnepi hangulatát Thurzó Sándor József nemzetközi hírű nagyváradi brácsaművész előadása alapozta meg. A Partium Ház vezetője, Stanik István, megnyitó beszédében Sződemeter üzenetét fogalmazta meg, „ami nem lehet más, mint az, hogy a történelmi Magyarország számos kiemelkedő alkotójának szülőhelye a jelenlegi országhatárokon túlra került ugyan, de életművük ma is az egységes magyar kultúrát gazdagítja. Ha Kölcseyre, Kazinczyra, Arany Jánosra, vagy Adyra gondolunk, akkor a szomszédságunkban lévő Sződemeterre, Érsemjénre, Nagyszalontára, Érmindszentre is gondolunk. Mi bizonyítaná mélyebben, hogy száz év szétdaraboltság után is egyben maradt a nemzet, és az egységes magyar kultúra továbbra is erős támaszt jelent minden magyarnak nemzeti identitása megtartásában, akár a jövőre 200 éves Himnuszunk”. Majd a 70. születésnapját és 50 éves művészi pályafutását ünneplő Tóth Istvánt köszöntötte.

Tóth István a Partium Ház, a két város kulturális életét összekötő kapocs szerepét méltatta, majd a sződemeteri képek elkészítése közbe szerzett élményeit osztotta meg.

 

A kiállítást Puskás István, Debrecen alpolgármestere nyitotta meg, beszédében hangsúlyozva, hogy a magyar kultúra térségben született valamennyi nagy alkotójának életpályája Debrecent is érintette. „Azt a műveltséget, aminek a Himnusz köszönhető, a Református Kollégiumban szerezte Kölcsey, ahol a diákéveit töltötte. Rajta kívül azonban számos író, költő, irodalmi személyiség köthető Debrecenhez. A cívisváros olyan pontja a magyar kultúrának, ahol számos szál összefut” – mondta Puskás István. Majd hozzátette, ez nemcsak a múltban történt így, a mostanihoz hasonló ünnepi rendezvények, a hétköznapok együttműködései tovább éltetik ezt a hagyományt.

A kiállításmegnyitót Thurzó Sándor József magas művészi színvonalú előadása zárta.

 

Délután a Méliusz Juhász Péter Könyvtár előadótermében ünnepi műsorral köszöntötte a Partium Ház a magyar kultúra napját. Firtos Edit nagyváradi színművész értő tolmácsolásban a Himnuszt szavalta, majd Ozsvát Sándor művelődéstörténész foglalta össze Kölcsey életpályáját. Az est fénypontját Thurzó Zoltán zongoraművész magyar zeneszerzők műveiből összeállított, katartikus előadású, 50 perces koncertje jelentette. A koncert befejezésének felemelő pillanata volt, amint a zongorajátékba kapcsolódva, a közönség felállva énekelte a Himnuszt.

Mindkét rendezvény végén a résztvevők Erdei Mátyás hegyközszentmiklósi boraival koccintottak a magyar kultúra jövőjére.

Forrás: partiumhaz.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában