Adózás

2021.12.25. 08:53

Rossz hírek: sok nagyváradi számára többletadóval fog kezdődni az új év

Az idei év utolsó testületi ülésén rekordszámú, több mint kétezer határozattervezetről szavazott a Nagyváradi Helyi Tanács. Ezek közül 1692 határozat az ingatlantulajdonosok jövő évi többletadóztatására vonatkozott.

Fotó: Artist-freed

Pap István 

 

A nagyüzemi szavazás úgy volt lehetséges, hogy a többletadóztatására vonatkozó javaslatokról tömbösítve szavazott a testület. Harmincöt javaslat a gondozatlan telkek tulajdonosainak 500 százalékos többletadóztatására vonatkozott, ezeket a javaslatokat egyhangúlag megszavazta a testület, de a belvárosban lévő beépítetlen telkek és rossz állapotban lévő épületek tulajdonosainak többletadóztatását már csak a liberális és a szociáldemokrata frakció szavazta meg, az RMDSZ ellene voksolt. A többletadóztatásokra vonatkozó határozatok száma azért nőtt meg jelentős mértékben az előző évekhez képest, mert míg korábban minden ingatlanra egy határozatot adtak ki, addig az idén már minden egyes érintett tulajdonos esetében külön javaslattal állt elő az önkormányzat. „Eddig a többletadóztatás az épületekre történt, de ebben az évben a személyekre vetjük ki a többletadót. Ha egy ingatlanban van három magántulajdonos, akkor nem egy, hanem három különálló többletadóztatási határozatot adunk ki minden tulajdonosra, azért, hogy ha az év során változik az épület egy részének a tulajdonosa, akkor nem lesz szükség a teljes határozat megváltoztatására, hanem csak arra a részre, ami a tulajdonosra vonatkozik” – magyarázta Florin Birta polgármester, hozzátéve, hogy ezúttal összesen 1643 tulajdonost sújtanak többletadóval. 

 

A számok tükrében 

 

A polgármester közölte, hogy 2020-ban hatvan gondozatlan telekre vetettek ki többletadót, 2021-ben ez a szám hatvanegy volt, 2022-ben pedig 49 ilyen telek lesz. Ezek közül 35 gondozatlan telek van, amelyeket 500 százalékos adóval sújtanak, tizennégy pedig a belvárosban vagy a város fő útvonalain lévő beépíthető, de nem beépített foghíjtelek, amire ötvenszázalékos többletadót vetnek ki. A polgármester elmondta azt is, hogy 2020- ban 437, 2020-ben 441 épületre vetettek ki többletadót, jövőre pedig 434 épület tulajdonosai kell majd a szokványosnál több adót fizessenek azért, mert nem megfelelő állapotban van az ingatlanuk. Florin Birta megjegyezte azt is, hogy jövőre negyvenöt olyan épületre vetnek ki plusz adót, amelyek tulajdonosai eddig nem kellett többletadót fizessenek, ugyanakkor 52 épület esetében megszűnt a többletadóztatás vagy azért, mert a tulajdonosok felújították az ingatlant, vagy mert kiváltották az építkezési engedélyt, illetve az urbanisztikai bizonylatot annak érdekében, hogy hamarosan elkezdjék a felújítást. Utóbbiak esetében valójában csak felfüggesztik a plusz pénzügyi terhet a munkálatok befejeztéig, és csak a munkálat befejezése után szűnik meg végleg a plusz adó. Amennyiben viszont egy idő után a város megállapítja azt, hogy a tulajdonosok nem kezdték el az ingatlanuk felújítását, akkor ismét érvénybe lép a többletadó, méghozzá retroaktív módon az eredeti többletadóztatási időponttól számítva. A polgármester tájékoztatott arról is, hogy Nagyváradon van 204 ingatlantulajdonos, akik befizették a felújítási illetéket. Ezzel a lehetőséggel azok a személyek élhetnek, akik nem megfelelő állapotú ingatlanban rendelkeznek tulajdonnal, és ők ugyan fel szeretnék újíttatni az épületet, de nem tudnak megegyezni a többi tulajdonossal; ez esetben befizetik az említett illetéket, és akkor mentesülnek a többletadó kifizetése alól, míg a szóban forgó ingatlan többi tulajdonosa nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában