Közlemény

2021.12.28. 09:00

Felfüggeszti tevékenységét a Gaz Vest

Azt követően, hogy az árkorlátot figyelmen kívül hagyó számlákat küldött ki a szentandrási fogyasztóknak, és 50 ezer lejre büntették, a Gaz Vest cég bejelentette az Országos Energia Szabályozó Hatóságnak (ANRE), hogy legalább három hónapra felfüggeszti tevékenységét.

Illusztráció

BN-összeállítás

 

„Sajnálattal közöljük, hogy a földgáz romániai és európai piaci árának alakulása (…) (az október eleji 130 RON/MWh-ról jelenleg 900 RON/MWh-ra emelkedett), és a szállított földgáz árának korlátozására vonatkozóan elfogadott jogszabályi változások – melyek nyomán nem volt egyértelmű, hogy ki és mikor fedezi a szállító által az ellátási tevékenység nyújtása során felmerült költségeket – a bankok által kezdeményezett valamennyi finanszírozási eljárás felfüggesztéséhez vezettek. Ezek után a Gaz Vest kénytelen volt értesíteni az ANRE-t az ellátási tevékenység három hónapos időtartamra történő felfüggesztéséről” – áll a Liviu Marius Ilievic igazgató által aláírt közleményben. Ez a döntés nem lesz kihatással az ügyfelek gázellátására, ugyanis a törvény értelmében a Gaz Vest ügyfeleit más szolgáltatók veszik át, és a Gaz Vest is biztosított mindenkit arról, hogy minden támogatást megad ennek a transzfernek a megvalósulásához. A Gaz Vest közleménye jelzi, hogy amennyiben tisztázódnak a törvényben egyelőre homályos előírások, akkor három hónap után újra kezdi tevékenységét, arról azonban nem szól a kommüniké, hogy mikor számlázzák ki a törvény által megszabott árplafon szerinti számlákat. Csak annyit tesznek hozzá, hogy azok az ügyfelek, akik más szolgáltatóhoz akarnak átmenni, hívják a 0257-348- 400 telefonszámot, vagy írjanak a transferconsumator@gazvest.com e-mail címre. Amennyiben az ügyfél nem jelentkezik, akkor az ANRE által kijelölt végső szolgáltató fogja átvenni az ügyfeleket, egyébként az átállás miatt az ügyfeleknek nem kell transzferdíjat fizetniük.

 

Hogy lesz?

 

Az aradi Gaz Vest cégnek a Bihar megyei Szentandráson van munkapontja, és 50 ezer lej bírsággal sújtották, mert nem a hatósági áron számlázta ki a fogyasztást. Konkrétan, bár a fogyasztást maximum 0,37 lej/kWh áron kellett volna kiszámlázni, a szentandrásiak három különböző periódusra vonatkozó három különböző áron kapták meg a számláikat. Az egyik fogyasztónak november 1–8. időszakra 0,207 lej/kWh árat, november 9–19. időszakra 0,377 lej/kWh árat, november 20–30. között pedig 0,630 lej/kWh árat számlázott ki a cég. Ennek nyomán egyes fogyasztók november hónapra 2000 lejes számlát kaptak, ami hatszorosa a tavalyi áraknak. Az ügyben megszólalt Virgil Popescu energiaügyi miniszter is, aki Facebook-üzenetében azt írta, hogy amellett, hogy 50 ezer lejre büntették a Gaz Vestet, amiért nem tartotta be a törvényt, kötelezték is arra, hogy tizenöt napon belül számítsa újra a lakossági fogyasztók számláit. Mindazonáltal nem lehet tudni biztosan, hogy a horribilis összegű számlákat már kifizető fogyasztók hogyan és mikor fogják visszakapni a pénzüket. Mint ahogy arról a Bihoreanul hetilap beszámol, a fenti helyzet más Bihar megyei településen is megismétlődik: Madarászon egy fogyasztó 2213 lejes számlát kapott. Egyébként a Gaz Vest Bihar megyében szolgáltat még Szalacson, Érvasadon, Érkörtvélyesen és Tamásiban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában