Programajánló

2021.12.02. 13:00

Erdélyi Olívia (SRB) fotókiállításának megnyitója

A Nagyváradi Fotográfusok „Tavirózsa” (CFNO) Klubja által működtetett ”Ștefan Vilidár István” Galéria, EFA Kiállítási Központ a Nagyváradi Középkori Vár Fejedelmi Palotájában (C épület, 1. emelet) ad otthont Erdélyi Olivia vajdasági fotográfus első egyéni kiállításának. Ebből az alkalomból 50 db., több ciklusba csoportosított fénykép kerül bemutatásra: riportok, szociofotók, csendéletek, természetfotók és tájképek.

A szerző 1984-ben született a Vajdaságban, Szabadkán (SRB). Foglalkozása közúti közlekedési technikus. Bácska-Vinográdban/ Királyhalom (SRB) él. Az „Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület (AIEFA) és a Várpalotai Kárpát-medencei Intézettel közösen szervezett online technikai és fotóművészeti tanfolyam végzőse. Oklevele megszerzése után a nagyváradi székhelyű AIEFA tagja lett.

Alkotásai ebben az évben a lakóhelye közeli régióban készültek: a szerb-magyar határátkelőhelytől mindössze 1 km-re. Ezért lehetősége nyílt egy különleges ciklus elkészítésére: fotóművészeti látásmód a migránsokról, és szokatlan képek egy farmon élő állatokról stb.

„A művészet mindig is az életem része volt. Önkifejezési módként először a rajzolást, versírást alkalmaztam, majd megtanultam a hímzés és nemezelés fortélyait,és alkottam ezeken a területeken. 16 éves korom óta érdekelt a fotózás, de nem volt lehetőségem fényképezőgépet vásárolni, ezért kölcsönvettem a „fényrajzoló sötét kamerákat”. Számomra így lett a fotóművészet az egyik legkiválóbb önkifejezési forma. A képeken keresztül lehetőséget kapok arra, hogy bemutassam a körülöttem lévő világot, és átadhassam a fotók születésekor kialakult érzéseimet” – nyilatkozta a kiállítás szerzője, Erdélyi Olivia.

A megnyitó szombaton 2021.12.04-én 11:00 órakor lesz a szerző és férje jelenlétében, a hatályos egészségügyi és járványügyi előírások betartásával. Az eseményt online közvetítjük az Egyesület facebook platformján: https://www.facebook.com/EuroFotoArtAsociatieInternationala/ A fizikailag és az online felületen is jelenlévő közönséget Ștefan TÓTH István AFIAP fotóművész az „Euro Foto Art” Nemzetközi Szövetség és a CFNO elnöke köszönti.

A rendezvény hangulatát a „Duo Varadiensis” kamaraegyüttes képviselője, Thurzó Sándor József brácsaművész játéka szolgálja, aki több magyar zeneművet is előad (személyes brácsafeldolgozásában): Bihari Sándor „Sein Lied” című művét. “Este a tűz mellett” Kodály Zoltántól, „Székely este” Bartók Béla és „Emlékek” Popper Dávidtól.

A rendezvényen a nagyváradi Művészeti Líceum diákjai is részt vesznek egy erre az eseményre készült zenei műsorral.

A Nagyvárad és Környéke Turizmus Fejlesztéséért Egyesülettel (APTOR) közösen megszervezett új kiállítás 2022. január 4-ig, naponta 08:00 és 20:00 óra között várja a látogatókat, ahol a belépés díjtalan. – Az összes kiállított alkotás megcsodálható a Szövetség honlapján https://www.eurofotoart.com/efa-creator-members/033-erdelyi-olivia/

Fotók: Erdélyi Olívia

Ezek is érdekelhetik