DSVSA

2021.12.07. 12:03

Elkezdődtek az élelmiszer-ellenőrzések

A Bihar Megyei Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság (DSVSA) megkezdte a hagyományos téli ellenőrző akcióját az ételmérgezések megelőzése és az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása érdekében.

Fotó: Illusztráció

BN-összeállítás

Az intézmény pénteken kiadott sajtóközleménye szerint az ellenőrzések az állattenyésztőket, a hús- és húskészítmények feldolgozóit és kereskedőit, valamint a vendéglátóhelyeket célozzák. Az akció ezen a héten kezdődött és a jövő év első hetének végéig tart.

A DSVSA intézkedési terve a feldolgozással és termeléssel (vágóhidak, húsfeldolgozó és tejfeldolgozó üzemek, pékségek, cukrászati laboratóriumok stb.), a húsforgalmazással (hentesek és mészárosok) vagy más, erre az időszakra jellemző élelmiszeripari termékekkel (hal, tojás, cukrászati laboratóriumok, élelmiszerraktárak, szupermarketek, élelmiszer piacok stb.) foglalkozó gazdasági szereplők ellenőrzését foglalja magában, valamint olyan vendéglátóhelyek (éttermek, étkezdék, panziók, szállodák, vendéglátóhelyek stb.) ellenőrzését is, amelyek elvitelre vagy ünnepi étkezésekhez kívánnak ételt szállítani. A DSVSA ellenőrei nyomon követik a vágásra szánt élő sertések mozgását és forgalmazását is a gazdaságokból a vágóhidakra és a háztartásokból a vásárlókhoz. Másrészt a DSVSA emlékeztet arra, hogy az afrikai sertéspestis járvány miatt tilos az élő sertések, hús és hústermékek forgalmazása a korlátozás alá vont körzetekből, továbbá arra, hogy Bihar megyében határozatlan időre felfüggesztették az összes állatvásárt. Az élő állatok adás-vétele ezért csak közvetlenül az országos adatbázisban nyilvántartott, állat-egészségügyi korlátozásoktól mentes területeken található gazdaságokból engedélyezett, és csak azt követően, hogy az állatok egészségügyi állapotát egy erre felhatalmazott állatorvos ellenőrizte, aki az állatok levágásához szükséges dokumentumokat is kiállítja. Tilos az élelmiszerek utcai forgalmazása, az utcai árusítás vagy az engedély nélküli közlekedési eszközökről történő árusítás. Ezeknek a rendelkezéseknek a megszegése az élelmiszerek teljes elkobzása mellett 40.000 lejig terjedő pénzbírsággal is büntethető.

Tanácsok

A szakemberek azt javasoljak, hogy csak engedéllyel rendelkező forgalmazótól szerezzék be az élelmiszereket. A családi fogyasztásra szánt sertések levágása előtt állatorvossal vizsgáltassák be az állatot, hogy az ne legyen trichinellózissal fertőzött. Ha valaki online rendel élelmiszerárut, előtte ellenőrizze le azt, hogy a termelőnek vagy a forgalmazónak van-e állategészségügyi engedélye, ezt megtehetik annak a megyei DSVSA-nak a honlapján, ahol az eladó székhelye van. Az élelmiszeripari létesítményekben (boltokban, hentesüzletekben, szupermarketekben stb.) értékesített sertés-, marha-, juh-, baromfi-, hal- vagy egyéb húsokat egészségügyi jelöléssel/azonosítással (bélyegzővel) kell ellátni vagy közvetlenül a vágott húson, vagy a csomagoláson lévő címkén. Az ünnepekre jellemző sütőipari és cukrászati termékeket szintén csak az azokat előállító létesítményekben (pékségekben, cukrászdákban és cukrászati laboratóriumokban) vagy az erre szakosodott élelmiszerüzletekben szabad árusítani. A fogyasztók jelezzenek minden olyan esetet, ami azt a gyanút kelti bennük, hogy az élelmiszereket olyan körülmények között kívánják forgalomba hozni, amelyek veszélyeztetik vagy veszélyeztethetik az élelmiszer-biztonságot, és jelezzék azokat az eseteket is, amikor az élelmiszereket nem engedélyezett helyiségekben forgalmazzák, illetve azt is, ha bizonytalan az élelmiszer eredete. A bejelentéseket közvetlenül a DSVSA Bihar megyei székhelyén és a területi körzetekben lehet megtenni a 0259/266-141 telefonszámon, az office-bihor@ansvsa.ro emilcímen vagy az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Ügynökség 0800-826-787-es telefonszámán, illetve a callcenter@ansvsa.ro emilcímén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában