Kutatás

2021.12.14. 08:18

Aggodalom a munkaerőhiány és az áremelkedés miatt

A romániai menedzserek körében végzett kutatás kimutatta, hogy az elkövetkező időszakban szerintük a munkaerőhiány, a növekvő nyersanyagárak és a növekvő infláció jelentik majd a fő problémákat.

Illusztráció

Pap István 

 

Az Impetum Group által közzétett, 2021 második félévére érvényes Confidex tanulmány szerint a hazai cégvezetőknek a román gazdaságba vetett bizalma a világjárvány kezdetének szintjére esett vissza, a következő hónapokra vonatkozó gazdasági kilátások pedig romlottak: a menedzserek 41 százaléka úgy véli, hogy a GDP csökkenni fog, szemben a 2021 első negyedévi 17 százalékkal. „A Confidex-indexnek a visszaesése a világjárvány kezdetén mért szintjére a világjárvány néhány hosszú távú hatásának súlyosbodásával, például az ellátási láncokban bekövetkezett, az ipari termelést közvetlenül érintő zavarokkal magyarázható. A politikai válságnak és a negyedik hullámnak is vannak rövid távú hatásai, amelyek destabilizálják a munkaerő-piaci kilátásokat. A Confidex-index nemcsak azt mutatja, hogy a vezetők elvesztették a gazdaságba vetett bizalmukat, hanem azt is, hogy a recesszióba való visszatérés lehetősége is fennáll, amit a vezetők igen magas, 41 százalékos aránya jelez. Két válság tevődik egymásra: az egészségügyi válság és egy lehetséges új gazdasági válság veszélye, amelyben a gazdaságot az emelkedő energiaárak, a termékek emelkedő ára és az egészségügyi válság egyéb közvetlen hatásai sújtják. A válságból való kilábalás a becslések szerint legalább két évig, de a román gazdaság egésze esetében akár három és fél évig is eltarthat” – mondta Andrei Cionca, az Impetum Group vezérigazgatója és társalapítója.

 

Az idei év elején végzett Confidex-felméréshez képest a vezetők hangulatában fordulat következett be, és erősödött a negatív megítélés. A világjárvány kezdete óta a legpesszimistábbak a vendéglátóipari és a szállítással foglalkozó cégek, illetve az alacsony forgalmú vállalatok vezetői. Másrészt a mezőgazdaságban, a szolgáltatásokban, az építőiparban és a nagyvállalatoknál dolgozó vezetők a legoptimistábbak. „A Confidex tanulmánya szerint a vállalkozók és a vezetők három legnagyobb aggodalma a munkaerőhiány, az emelkedő nyersanyagárak és az infláció. (…) A romániai cégvezetők a világjárvány kezdete óta most először tapasztalnak munkaerőhiányt, a járvány kirobbanásának pillanatában ugyanis sok román hazatért” – magyarázta Andrei Cionca. A vezetők egy rangsort is felállítottak arról, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak számukra az elkövetkező időszakban. Egyes vállalatok abban bíznak, hogy termékeik iránt megnövekszik a kereslet, más vállalatok kihasználták a világjárványt arra, hogy diverzifikálják termékskálájukat és tevékenységüket, ugyanakkor az európai finanszírozások és az újjáépítési program is lehetőségeket kínál a vállalatok számára az elkövetkező időszakban. 

 

Optimizmus 

 

Mivel a romániai menedzserek egyik fő aggodalma a munkaerőhiányra vonatkozik, megkérdeztük a felmérés kapcsán Békési Csabát, a Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökség igazgatóját, aki nem osztja a vállalatvezetők pesszimizmusát, szerinte ugyanis pozitívak a munkaerőpiaci és gazdasági kilátások. Mint elmondta: „a mostani munkanélküliségi ráta 1,32 százalék Bihar megyében, ez olyan alacsony szint, mint volt a világjárvány előtt. A tendencia az, hogy a foglalkoztatás szintje növekedik, és jó hír az, hogy ezzel párhuzamosan a fizetéseknek a szintje is nő. Nem vagyunk már az utolsó öt helyen a fizetések tekintetében, hanem Bihar kezd felzárkózni ezen a listán, és kezdjük megközelíteni a romániai átlagjövedelmet. A foglalkoztatottság tekintetében tehát elég kecsegtetőek a mutatók, egyre nagyobb és erősebb a foglalkoztatottság”. Állítását az igazgató azzal az adattal támasztotta alá, hogy csak októberben és novemberben mintegy ezer személy alkalmazását támogatta az ügynökség: „2250 lejjel támogatjuk havonta azokat a munkáltatókat, akik 45 év fölötti munkanélkülieket, vagy fiatal, frissen végzett munkanélkülieket alkalmaznak. 3500 regisztrált munkanélküli van Bihar megyében, akik közül csak 1600 van segélyezve” – mondja Békési Csaba. Ez ugyan nem oszlatja el a vállalkozásoknak a munkaerőhiányra vonatkozó aggodalmait, és azt az igazgató is elismeri, hogy az ügynökség számára az a nagy kihívás, hogy megfeleljen a munkáltatók elvárásainak és a munkaerőt tudja biztosítani a számukra, „és ha kevesebb a munkanélküli, akkor mi is nehezebben tudjuk ezt biztosítani” – fogalmazott, majd hozzátette: „Nekünk az a nagy kihívásunk az elkövetkező időszakban, hogy felkutassuk, megtaláljuk a munkanélkülieket, vagy a nem teljes munkaidőben foglalkoztatottakat, és megpróbáljuk őket az ügynökség felé irányítani, hogy aztán a munkáltatók felé tereljük őket”. Az igazgató úgy látja, hogy ha sikerül stabilizálni a globális piacot és sikerül kezelni az alapanyag-krízist, amelyek persze globális és nem pusztán helyi problémák, akkor nagy esély van arra, hogy a gazdaság kilábaljon a hullámvölgyből, és a gazdasági élet minden szereplője optimistábban várhassa a következő évet. Megítélése szerint egyedül a vendéglátóipari szektor az, amelyik a járványügyi megszorítások miatt egy újabb nehéz év elébe néz, mert a járványvédelmi előírások bizonyos formában jövőre is jelen lesznek. „A tendencia az mind európai, mind világszinten, hogy az oltottság lesz az egyetlen kiút a vendéglátóipar számára”, vagyis minél több lesz az oltott személy, annál jobban nő majd a vendéglátói szektor piaca, magyarázta Békési Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában