Helyi közélet

2021.12.18. 09:45

A PNL irányítása alatt marad Bihar megye

Dumitru Ţiplea marad Bihar megye prefektusa, annak ellenére, hogy ezt a tisztséget korábban kiszemelte magának az RMDSZ, illetve kormányra kerülése nyomán immár a Szociáldemokrata Párt (PSD) is, mely Emilian Pavel nagyváradi helyi tanácsost akarta beültetni a prefektusi székbe.

Fotó:

Pap István

 

Egy-egy új kormány megalakulásával, ha koalíciós kabinetről van szó, az országot irányító pártok leosztják egymás között a tisztségeket, köztük a megyei kormánybiztosi hivatalokat. A PSD kormányra kerülésével újra kellett tárgyalni ezt a kérdéskört. Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke szerkesztőségünknek elmondta: a végéhez közelednek a tárgyalások, és a kormánybiztosi tisztségek leosztása nagyjából megtörtént. Néhány konkrét kivételt leszámítva azt az alapelvet érvényesítették, hogy az a párt kapja meg a prefektusi tisztséget, amelyik a megyei tanácselnököt és/vagy a megyeszékhely polgármesterét is adja. A PSD ugyan meg akarta szerezni a Bihar megyei prefektusi tisztséget, de végül ez a pozíció a PNL birtokában marad, és Bihar megyében a PSD meg kell elégedjen egy alprefektusi hellyel. 

 

Politikai alku

 

Bihar megyében tehát marad Dumitru Ţiplea a prefektus, Botházy Nándor az alprefektus, míg a másik alprefektusi szék megüresedett, miután az USR kikerült a kormányból, és a párt által jelölt Daniel Palaghianu lemondott. Ez utóbbi tisztséget kapja meg a PSD, mely sajtóértesülések szerint Emilian Pavel nagyváradi helyi tanácsost fogja jelölni. A Bihoreanul hetilap a PSD-n belüli forrásaira hivatkozva azt írja, hogy amennyiben a PSD kapta volna a Bihar megyei prefektusi tisztséget, akkor a párt a szintén nagyváradi helyi tanácsos Adrian Madart jelölte volna, ugyanis a PSD őt készíti elő arra, hogy 2024-ben a párt nagyváradi polgármesterjelöltje legyen, és prefektusként sokkal inkább látható lett volna közéleti tevékenysége.

 

Országos egyezkedés

 

A koalíciós tárgyalások keretében a felek megegyeztek abban, hogy a PSD-nek országszerte húsz, a PNL-nek tizenhét, az RMDSZ-nek pedig négy prefektusa lesz, a pártok kormánykoalícióban betöltött súlyával arányosan. Szabó Ödön elmondta: „Az RMDSZ számára két székelyföldi és két partiumi megyében van prefektusi tisztség, ugyanis a számítások szerint nekünk az új koalícióban kisebb az arányunk, és ezért egy prefektusi tisztségünket nem tudtuk megtartani” – magyarázta, majd elmondta: „Hargita és Kovászna megyében lesz prefektusunk, ahol megyei önkormányzati elnökünk is van, és két prefektusunk lesz Arad és Szilágy megyében. Továbbá hét alprefektust tudunk megtartani, többek között Bihar megyében is, ugyanis az új kormányzati struktúrában immár a kisebbségi frakció is kért végrehajtói feladatokat, ezért például Tulceában és Krassó-Szörényben, ahol van más jelentős nemzeti kisebbség is, ott lesz nem magyar kisebbségi alprefektus is, ami tovább csökkentette a mi arányunkat. Ezért most zajlik az egyeztetés, hogy azokban a megyékben, ahol nem tudtuk megtartani a prefektusi tisztségünket – Szatmár és Kolozs megyében –, ott alprefektusi tisztségekkel legyünk jelen. Ez azt is jelenti, hogy nem mindenhol tudtuk megtartani az alprefektusi tisztséget, ahol eddig volt, de mindegyik alprefektusi tisztségünk erdélyi vagy partiumi megyében lesz.”

 

A PSD kormányra kerülése azonban nem az RMDSZ-nek, hanem a PNLnek okozta a legnagyobb fejtörést, hiszen, mint Szabó Ödön elmondta, a liberálisok a prefektusi tisztségeiknek több mint az egyharmadát át kellett adják a PSD-nek. A szocdemek zömében azokban a megyékben kapták meg a prefektusi pozíciót, ahol amúgy is ők adják a megyei tanácselnököt. A politikus elmondta, hogy a PSD megpróbálta ugyan megszerezni a Bihar megyei prefektúrát is, de van egy számkorlát, és az elfogadott alapelv szerint is a liberális pártnak járt a Bihar megyei prefektusi tisztség, amin csak akkor lehetett volna változtatni, ha a felek között van hajlandóság a cserére. „Például Maros megyében az RMDSZ-nek járt volna a prefektusi tisztség, de volt hajlandóság a cserére, hogy partiumi megyében is legyen prefektusunk, és ezt sikerült megvalósítani, mert a partner is elfogadta a cserét. Tehát a  PSD akkor kaphatta volna meg a Bihar megyei prefektusi tisztséget, ha arról a PNL hajlandó lett volna lemondani egy másik megye prefektusi funkciójáért cserébe” – mondta. 

 

Egyensúlyban

 

Arra a kérdésünkre, hogy az RMDSZ szempontjából egy PNL-s vagy PSD-s prefektus lenne-e jobb, az ügyvezető elnök így válaszolt: „Az a jó, hogyha egyensúly teremtődik, de ez ne legyen blokkoló egyensúly. Ha a több szem többet lát elv alapján mindenki részese egy döntéshozatalnak, akkor mindenkinek érdeke az, hogy jó döntés szülessen.” A politikus kifejtette, hogy a kormánybiztosi hivatal elsődleges feladata az, hogy a törvényességet felügyelje a közigazgatási döntésekben, és akkor működik jól a rendszer, ha a prefektúra és az önkormányzatok között van együttműködés, ugyanakkor szigorú törvényességi felügyelet zajlik. „Ha a prefektúrák inkább falaznak az önkormányzatoknak, ahelyett, hogy reális törvényességi kontrollt gyakorolnának, az értelemszerűen nem jó” – mondta Szabó Ödön, hozzátéve, hogy a kormánybiztosi hivatal egy piramisszerűen hierarchikus rendszer, amelyben a prefektusoknak komoly hatáskörei vannak, az alaprefektusoknak pedig sokkal kevesebb, de egy erősebb pártnak az alprefektusi jelenléte jobban ösztönözheti a törvényességi kontrollt, utalva arra, hogy PSD kapja Biharban a másik alprefektusi pozíciót.

 

„Az előző ciklusban, amikor PSD-s prefektus volt Biharban Ioan Mihaiu személyében, az nem azt jelentette, hogy a prefektus a nagyváradi önkormányzat minden egyes határozatát blokkolta, hanem azokat támadta meg, amelyekkel aggályai voltak, például a kötelező órarend kapcsán, amit a váradi vállalkozások számára előírtak. Ebben az ügyben a közigazgatási bíróság a prefektúrának adott igazat. Több ilyen döntés is volt, ami azt jelenti, hogy az önkormányzat igenis hibázik, és a prefektúrának pont ezeket a hibákat kell megnéznie és kijavítania, hogy az állampolgároknak ne kelljen egyéni perekben hadakozniuk az önkormányzattal.”

 

Végezetül a politikus megjegyezte, hogy az államtitkári tisztségekre is hasonló megállapodás született a kormánykoalíción belül. „Noha csökkent az arányunk a kormányban, de egy politikai egyezséggel sikerült megtartani mind a tizenkét államtitkári tisztségünket, azzal a különbséggel, hogy ezek közül az egyik helyettes államtitkári tisztséggé változott” – fogalmazott Szabó Ödön.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában