ellenőrzések

2021.11.30. 11:28

Folytatódott a hulladékellenőrzés Nagyváradon

Fotó: Illusztráció

November 15–19. között folytatódott a szelektív hulladékok gyűjtésének az ellenőrzése Nagyváradon a polgármesteri hivatal, a helyi rendőrség, valamint a Rer Vest és az Eco Bihor cégek munkatársainak a részvételével. Az ellenőrzések ezúttal a Szaniszló (Mihai Eminescu), a Kis (Cometei), a Nyomda (Deltei), a Szentpéteri (Nicolae Iorga), a Balassi (Gheorghe Lazăr), a Sal Ferenc (Dunărea), a Vámház (Evreilor deportati), a Liliom (Crinului), a Tompa Mihály (Alexandru Vlahuță), az Oláh Miklós (Nicolaus Olahus), a Csillagvirág (Viorelelor), az Erou Marius Cosma és a Ion Ghica utcai magánházaknál, valamint a Széles (Menumorut), a Ferenc (Doina), a Dacia, a Vitéz (Decebal), a Rét (Nicolae Bălcescu), a Füzes (Sfântul Apostol Andrei), a Szent Anna (Costache Negruzzi) és a Lipót (Alexandru Odobescu) utcákon 33 lakótársulásnál történtek. November 15-én és 19-én a felsorolt utcákon álló magánházaknál 470 ügyfélnél ellenőrizték az újrahasznosítható hulladékot, akik közül 322-n tették ki az utcára a tároló edényt, illetve zsákot, és mindössze tizenkét nem megfelelőn gyűjtött edényt vagy zsákot találtak, ezekben ételmaradékok, növényi hulladék és egészségügyi maszkok voltak. November 16-án és 18-án ugyanazokon a helyszíneken a lebomló hulladékot ellenőrizték: 160 ügyfél tette ki a biohulladék tárolására használt edényt, ezek közül 56 nem volt megfelelő, ezekben üvegek, műanyag és alumínium dobozok, tamponok, maszkok, szatyrok, ruhaneműk, cigarettacsikkek stb. voltak. Ezekre az edényekre az ellenőrök „Deseu neconform” feliratú („Nem megfelelő tartalmú hulladék”) öntapadót ragasztottak, és a hulladékot a kommunális szemét közé sorolták, és csak akkor szállították el, amikor a köztisztasági vállalat a kommunális hulladékot szokta elvinni. Az ellenőrzések során 55 figyelmeztetést állított ki a helyi rendőrség magánszemélyek nevére, tizennégyet pedig lakótársulások számára, és ha a következő ellenőrzés során is rendellenességet tapasztalnak az ellenőrök, akkor megbírságolják a most figyelmeztetésben részesített lakókat és lakótársulásokat.

Mivel a társasházak, illetve a bérházak esetében nem lehet megállapítani azt, hogy melyik sárga zsákot melyik lakó tette ki elvitelre, ezért a közös udvarban lakók a saját sárga zsákjukra a továbbiakban írják rá filctollal a lakás számát, hogy a jövőben különbséget lehessen tenni az ugyanabban az ingatlanban lakók között, és hogy a helyi rendőrség ne az egész lakóközösséget, hanem csak azokat bírságolja meg, akik nem gyűjtik szelektíven a szemetet.

A közlemény emlékeztet arra, hogy Nagyváradon minden jogi és természetes személynek kötelessége szelektíven gyűjteni a hulladékot. A szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó tudnivalók megtalálhatók a RER Vest honlapján (https://rervest.ro/utile/ghid-de-colectare/), illetve a szolgáltató telefonos segítséget is nyújt munkanapokon 07:00 – 19:00 órák között a 0374-885.693 telefonszámon, és minden nap 19:00 – 07:00 órák között a 0259-433.195 telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában