Kirándulás

2021.11.15. 18:00

Bihardiószegiek székelyföldi kirándulásáról

Ghitea Angéla

Szeptember 3-án, pénteken a Bihardiószegi Református Egyházközség lelkes csapatával, egy 50 fős busszal elindultunk a mesés Székelyföld felé. Bara László tiszteletes úr kora reggel igével köszöntött bennünket, Isten áldását kérve utunkra, amelyre Miskolczi Endre idegenvezető kísért el bennünket. Első nap meglátogattuk a gyönyörű marosvásárhelyi vártemplomot, majd a segesvári várban csodáltuk meg az ódon épületeket. Fehéregyházára is elmentünk, ahol Petőfi-múzeum található. Nagy költőnk utolsó estéjét a Gyárfás-kúriában töltötte, ahol a híres körtefa alatt elszavalta az Egy gondolat bánt engemet című versét. A sok élmény után megérkeztünk Székelyudvarhelyre, ahol elfoglaltuk szálláshelyeinket. Másnap első megállónk Homoródfürdő volt, majd megálltunk Tolvajos-tetőn, ahol három nagy kereszt áll 896, 1896 és 1567-es évszámokkal, a honfoglalásra, Márton Áron születésére és a János Zsigmond seregén itt aratott győzelemre emlékeztetve. A Szent Anna-tóhoz érve már ragyogó napsütés fogadott, és a gyönyörű táj teljesen elvarázsolt bennünket. Következő állomásunk a Nyergestetőre vezetett.

A nyergestetői emlékmű-együttes az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó katonai cselekményeinek egyikéhez kapcsolódik. Itt teljesedett be ugyanis a sorsa annak a 200 székely vértanúnak, akik 1849- ben a magyar forradalmi hadtestben harcoltak az osztrák és orosz haderő ellen. Utazásunk harmadik napján Székelyudvarhely városközpontját jártuk be, majd a közelben lévő Mini Erdély Parkot néztük meg. A szomszédban levő Szelykefürdőn a székely kapukat csodálhattuk meg, majd Orbán Balázs sírjánál róttuk le tiszteletünket. Innen utunk Farkaslakára vezetett, ahol nagy magyar írónk, Tamási Áron sírjánál hajtottunk fejet. Parajdon a híres sóbányát, Szovátán a Medve-tó csodálatos környékét néztük meg. Fő állomásunkhoz, Nyárádszeredára érkezve, nagy örömünkre találkozhattunk régi jó ismerőseinkkel, jobbágyfalvi és nyárádszeredai barátainkkal, akik nagy szeretettel fogadtak bennünket. Vendéglátóinkkal együtt koszorúzással róttuk le tiszteletünket Bocskai István szobra előtt.

Köszönjük szépen a lehetőséget a Bethlen Gábor Alapnak, amelynek pályázati támogatása által ez a zarándoklat megvalósulhatott. Hiszem, hogy e kirándulás által magyar történelmünk hőseivel kapcsolatos ismereteink nagymértékben növekedtek, nemzeti érzéseinkben gazdagodtunk és hiszem, hogy hitbeli, vallási tekintetben is erősödtünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában