Fűtéstámogatás

2021.11.22. 08:38

A jól gazdálkodókat büntették?

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács november 19-iki rövid online ülésének a végén Emilian Pavel szociáldemokrata párti (PSD) helyi tanácsos arra kérte Florin Birta polgármestert, hogy értékelje azt a tényt, hogy Nagyvárad mindössze 3,8 millió lejes fűtéstámogatást kapott a kormánytól, miközben az önkormányzat 60 millió lejt kért. A tanácsos megismételte a sajtóban megjelent híreszteléseket, miszerint a kormány azért büntette a nagyváradi lakosokat, mert Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, és Florin Birta polgármester nem támogatták a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Florin Cîţut. „Tényleg remélem, hogy megszabadulunk ezektől a tárgyalásoktól és lesz végre stabil kormányunk, amelyik segíteni akarja a váradiakat, nem pedig büntetni akarja őket a polgármester úr és a megyei tanácselnök úr különböző politikai megnyilvánulásai miatt” – fogalmazott a politikus. Válaszában Florin Birta azt mondta, hogy nem a pártelnök, hanem Románia kormányfője utalta ki a támogatási összegeket. „Ez két különböző dolog” – jelentette ki, elvonatkoztatva attól a ténytől, hogy a pártelnök és a miniszterelnök ebben az esetben ugyanaz a személy: Florin Cîţu. Birta elárulta, hogy információi szerint a szóban forgó támogatások csak az első ilyen pénzátutalások voltak, és lesznek még további támogatások is. A mostani döntés azt a célt szolgálta, hogy ott segítsenek, ahol sürgetően szükség van a pénzre, fejtette ki a polgármester, hozzátéve, hogy első körben a kormány az adósságokat egyenlítette ki, így hát megítélése szerint „mi azért voltunk megbüntetve” – használta ironikusan Pavel kifejezését –, „mert nincsenek tartozásaink, és mert egy olyan kereskedelmi társaságunk van, amelynek nincsenek elmaradásai a szállítók és az állami költségvetés felé”.

Ki mennyit?

Mint arról nemrégiben beszámoltunk, a kormány 310.426.000 lejt osztott ki fűtéstámogatásra 31 közigazgatási egység számára a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztériumhoz bejegyzett igénylések alapján. Ebből az összegből a komoly fűtésgondokkal küszködő Temesvár 53,8 millió lejes támogatást kapott, Jászvásárnak 45,9 millió lejt juttatott a kormány, a mindössze kb. 100 ezer lakosú Turnu Severin 44,5 millió lejt kapott, Ploiești városnak 33 millió lejt juttattak, Konstanca 22,6, millió, Bákó 13,7 millió lejt kapott. A város méretéhez képest nagy összeget, 12,9 millió lejt kapott Tulcea, többet, mint Arad, mely 11,2 millió lej támogatáshoz jutott. Majd következik Pitești 10,9 millió lejjel, és az ország második legnagyobb városa, Kolozsvár 9,1 millió lejes támogatással. Nagyvárad 60 millió lej támogatást kért, de mindössze 3,8 millió lejt kapott. Ennél is rosszabbul jártak a Váradnál nagyobb városok, Galac és Brassó, melyek 3,6 millió, illetve 2,1 millió lejt kaptak a kormánytól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában