Közvita

2021.09.01. 08:00

Szabályzat a tiszta homlokzatokért

A nagyváradi önkormányzat egy új szabályzatot bocsát közvitára, mely a belvárosi ingatlanok tulajdonosait kötelezi majd arra, hogy tartsák tisztán épületük homlokzatát.

Fotó: Illusztráció/Alexandru Nițescu

Pap István

Szeptember 1-től bocsátják közvitára Nagyváradon a belvárosi, valamint a fő utak mentén lévő ingatlanok homlokzatának karbantartására vonatkozó szabályzat-tervezet, tájékoztatja a lakosokat a polgármesteri hivatal közleménye. A dokumentum legfontosabb kitétele az, hogy azok a tulajdonosok, akik speciális módszerekkel megtisztítják a portól és a pókhálótól a homlokzatokat, arra az évre csak az ingatlanadó felét kell kifizessék, azok viszont, akik elhanyagolják homlokzatukat, lakásonként 500 lejes büntetést kell fizessenek; azok, akik nem a szabályzatban jelzett módszerrel, hanem másképp tisztítják meg épületük felületét, sem adókedvezményt, sem büntetést nem kapnak. A szabályzat-tervezetet Florin Birta polgármester ismertette hétfői sajtótájékoztatója keretében. „Észrevehető, hogy a felújított épületeken mindenféle pókháló és piszok jelenik meg, és kár lenne, ha ezek az épületek nem lennének folyamatosan karban tartva” – indokolta a szabályzat szükségességét Florin Birta. Elmondta, hogy kétféleképpen lehet megtisztítani a homlokzatokat: manuálisan vagy egy olyan szer segítségével, ami kompatibilis az építőanyagokkal. „Végeztünk egy tesztet a Stern-palotán 2019-ben, amikor megtisztítottuk az épületet. Mind a mai napig nincs rajta egyetlen pókháló sem” – fogalmazott, hozzátéve, hogy azok, akik ezt a speciális tisztítási módszert alkalmazzák, gyakorlatilag négy-öt évre megszabadulnak ettől a problémától. A Stern-palotán végzett teszt során a speciális tisztítás négyzetméterenként 15 lejbe került. A palotának a külső felülete 1060 négyzetméter, vagyis az épület megtisztítása 15.400 lejbe került. A polgármester elárulta, hogy az épületek felújítása során már bele is keverték ezt a szert az építőanyagokba, így a felújítások végeztével a tulajdonosoknak egy ideig nem lesz gondjuk az épület homlokzatának a tisztításával.

A szabályzat-tervezet értelmében a helyi rendőrség fogja ellenőrizni a homlokzatok állapotát, és értesítést küldenek a tulajdonosoknak, ha nem elég tiszta homlokzatot találnak. A felmerült probléma függvényében a tulajdonosoknak 1–3 hónap áll majd rendelkezésükre arra, hogy eleget tegyenek az értesítésben foglaltaknak. Amennyiben nem történik semmi az értesítésben szereplő határidő leteltéig, a tulajdonosok lakásonként 500 lejes büntetést kell majd fizessenek, jól járnak viszont azok, akik megtisztítják a homlokzatot, mert 50 százalékos ingatlanadó-kedvezményt kaphatnak. A polgárok javaslataikat elküldhetik a primarie@oradea.ro e-mail címre, a 0259/408-898 faxszámra, illetve postán a Piața Unirii nr. 1 postacímre, és be lehet nyújtani azokat személyesen a városháza ügyfélfogadó termében. A javaslatokat a városháza jogi osztályának címezzék. A harminc napos közvita letelte után a szabályzat-tervezetről a helyi tanács fog szavazni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában