Előadás

2021.09.30. 09:07

Pénteken mutatják be a Csongor és Tündét

Fotó: Pikó Stefánia

Pikó Stefánia

Csongor és Tünde története egy olyan utazást mesél el, amelyen mindannyian keresztül megyünk életünk során. Bár első olvasatra mindössze egy bájos szerelmi történetnek tűnik – hacsak az Éj monológjánál kételkedni nem kezd ebben az olvasó –, ennél sokkal többet takar. „Ebben a darabban benne vagyok én is, az én történetem, útkeresésem, az életem értelmének keresése” – fogalmazott Anca Bradu, az előadás rendezője a keddi nyílt próba kezdetén, a Szigligeti Színházban.

Az előadás összeállítását már tavasszal megkezdték, nem tudván, mikor fejezhetik be, illetve mikor lehet majd bemutatni. „A munkafolyamat ideje alatt édesapám valahová egy jobb világba költözött, így ezt az előadást szeretném az ő emlékének dedikálni” – tette hozzá a rendező.

A rövid nyílt próbán ízelítőt kaphattunk abból, hogyan mozognak vezető szerepben a Szigligeti Társulathoz közelmúltban csatlakozott színészek: Scurtu Dávid és Kocsis Anna. „Eléggé ambivalens érzéseim vannak. Az egyik pillanatban boldog vagyok és nagyon várom, a másik pillanatban pedig hajlamos vagyok elbizonytalanodni magamban. Aztán megnyugszom, mert talán Tünde is hasonlóképpen viaskodik az érzelmeivel” – fogalmazott utóbbi a színházi sajtóban a főszerep kihívásával kapcsolatban. A rendezővel való közös munkáról Scurtu Dávid pedig így nyilatkozott: „Ancának az az elvárása mifelénk, hogy értő és érző módon viszonyuljunk a szöveghez. Örülök, hogy vannak izgalmas ötletei, úgy érzem, hogy olyan irányvonalakat jelöl ki, melyek csak gazdagítják majd a Vörösmarty-féle világról alkotott eddigi elképzeléseinket.” Mirigy szerepében láthattuk Tóth Tünde színművészt, de megjelentek az ördögfiókák is a részletben (Szotyori József, Tőtös Ádám, Trabalka Cecília), Böske, vagyis Ilma formáját pedig Gajai Ágnes hozta. A színészek magabiztosan mozogtak a díszletek között, annak ellenére is, hogy a két hinta meglehetősen balesetveszélyesnek tűnik – a hatásos látvány érdekében azonban ezek szerint megéri.

A közel kétszáz éves darabbal a társulat múlt szilveszter óta most először várja bemutatóra közönségét, október elsején 19 órától. Fontos megjegyezni, hogy a hatósági előírások értelmében csak azok vehetnek részt, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal vagy érvényes, negatív koronavírus-teszttel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában