Rehabilitáció

2021.09.27. 12:00

Felavatták a President Medcentert

Megnyitották a félixfürdői President Medcenter Rehabilitációs Kórházat, mely Európa délkeleti részének egyik legkorszerűbb intézetének minősül.

Fotó: Medcenter

BN-összeállítás

Az avatóünnepségen a szalagot Szentmárton község polgármestere, Cristian Laza és az Aqua President tulajdonosa – a rehabilitációs intézet fő befektetője –, Jean Podilă vágta el. Utóbbi elmondta, tíz évvel ezelőtt született meg az ötlet, amikor Dumitru Fechete szállodaigazgatóval beszélgettek arról, milyen nagyszabású befektetéseket volna érdemes a Félixfürdő területén létrehozni. „Amikor elkezdtük megépíteni a komplexumot, nemcsak arra gondoltunk, hogy ebből pénzünk lesz, hanem arra is, hogy jót teszünk, az intézmény pedig pihenésre, kikapcsolódásra is alkalmas” – fogalmazott Podilă. A 40 millió lejes befektetés saját, valamint állami, vissza nem térítendő forrásokból valósult meg.

Kapacitás

A kórházban 144 ágy áll a páciensek rendelkezésére, egy-, illetve kétágyas szobákban, a következő osztályokon: neurológiai rehabilitáció (74 ágy), kardiovaszkuláris rehabilitáció (25 ágy), légzőszervi rehabilitáció (10 ágy), traumatológia – ortopédia (30 ágy), reumatológia (5 ágy). Ezen kívül elérhető járóbeteg-ellátás, melynek kapacitása naponta 300 beteg. Két emeleten találhatók a különböző terápiás kezelések termei: számos gyógyvizes terápia, mozgásterápia, masszázsterápia, lézeres terápia, elektromágneses stimulációs terápia, pszichológia, pszichoterápia, logopédia, de van fogorvosi és sportorvosi rendelő is.

Felszerelés

Az új kórháznak kiemelten korszerű felszereltsége van, olyan eszközei, rendszerei, melyek egészen ritkák Romániában, például rendelkezik statikus és dinamikus egyensúlyérzékelő rendszerrel, de modern technológiájú járáskészség-fejlesztő segédeszközei is vannak.

Különleges eszköznek számít az úgynevezett Digital Wall, azaz digitális fal, amely mozgásterápiában nyújt komplex segítséget. A fatábla közepén egy nagy, tükörként és képernyőként egyszerre funkcionáló felület található, melyen keresztül, egy 3D kamerának köszönhetően, az előtte végzett tornagyakorlatokról azonnali visszajelzést (bio-feedbacket) kaphat a páciens. A rendszer több száz gyakorlatot és több, előre összeállított edzéstervet tartalmaz, melyek a beteg tartásán, erőnlétén és egyensúlyán hivatottak javítani.

Emellett egy virtuális realitás, azaz VR-technológiájú eszközzel is rendelkeznek, mely előnyei közé tartozik, hogy nagyon könnyen kezelhető, részleteiben testreszabható, valamint automatikusan készít komplex jelentést. Használható neurológiában és ortopédiában. A Medcenter alkalmazottainak nagy része fiatal szakemberekből áll, akik munkájuk során több, összetett továbbképzésen is részt fognak venni, melyeket komoly, nemzetközi tapasztalattal rendelkező professzorok, szakorvosok fognak vezetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában